Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ερωταπαντήσεις για το Δημοψήφισμα

1. Τι είναι δημοψήφισμα;

    Στη δημοκρατία, τα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποι των πολιτών συγκροτούν κορυφαία έκφραση της λαϊκής θέλησης και κυριαρχίας. Εξίσου κορυφαία και μάλιστα άμεση δημοκρατική λειτουργία είναι και η κατάθεση της άποψης κάθε πολίτη με τρόπο πρωτογενή, αυθεντικό, αδιαμεσολάβητο και δεσμευτικό για ειδικό και κρίσιμο ζήτημα, που αφορά την πορεία της χώρας. Μια θέση τόσο σαφής, που ουδείς τρίτος μπορεί να παρερμηνεύσει, να συμψηφίσει, να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι απ’ αυτήν.
  Την ώρα που το πολιτικό σύστημα βάλλεται και αμφισβητείται, έχουμε χρέος να προτάξουμε και να αναδείξουμε το ρόλο και την ευθύνη του πολίτη, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη, όχι μόνο τον σεβασμό μας, αλλά και την θεμελιακή μας σκέψη, πως αυτός ο πολίτης είναι η πηγή της δύναμής μας και της ίδιας μας της ύπαρξης.
   Αυτό είναι το δημοψήφισμα. Όταν ο πολίτης καλείται να πει το κατ’ αυτόν μεγάλο «ναι» ή μεγάλο «όχι». Για τη νέα σύμβαση, πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Να αποφανθεί ο Ελληνικός λαός και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.
   Δε μπορεί ο πολίτης να χαρακτηρίζεται ώριμος, όταν πρόκειται να ψηφίσει σε εκλογές, αλλά ανώριμος όταν πρόκειται για ένα δημοψήφισμα.

2. Γιατί δημοψήφισμα;
    Γιατί είναι ιστορική η στιγμή, σπάνια για τη χώρα, και είναι απαραίτητο ο πολίτης να έχει τον πρώτο ρόλο και τον πρώτο λόγο. Ρόλο κυρίαρχο, χωρίς μεσολαβητές, και λόγο ευθύ, χωρίς ερμηνείες τρίτων.
    Γιατί το δημοψήφισμα, για μια εθνική απάντηση σε μείζον εθνικό ερώτημα, αποτελεί το θεμέλιο λίθο για να οικοδομήσουμε με αρχές και κανόνες τη νέα περίοδο που τώρα ξεκινά.
    Γιατί πρώτα απ' όλα, αυτή η μεγάλη απόφαση χρειάζεται να υλοποιηθεί. Αν δεν την θέλει ο Ελληνικός λαός, πολύ απλά, δεν θα υλοποιηθεί. Αν την θέλει, θα αποφανθεί θετικά. Η απόφαση αφορά στην πορεία της χώρας. Αυτή είναι μια ύψιστη πράξη δημοκρατίας. Είναι μια ύψιστη στιγμή πατριωτισμού για τον πολίτη να αποφασίσει. Λοιπόν, ας δώσουμε το λόγο στο λαό. Να αποφασίσουμε, όχι για τα πρόσωπα ή για τα κόμματα, αλλά κατευθείαν για την τύχη και την πορεία της χώρας.
   Γιατί θέλουμε όλοι να ακουστούν και να αποφασίσει τελικά ο πολίτης: Θέλει να υιοθετήσουμε τη νέα συμφωνία, ή θέλει να την απορρίψουμε;
    Γιατί μπαίνουμε σε μια νέα φάση της ιστορίας μας και χρειάζεται αποφασιστικές αλλαγές η χώρα μας. Αγωνιά ο Έλληνας, πονά η ελληνική οικογένεια και βεβαίως τα έχει βάλει με τους θεσμούς. Τι οφείλουμε να κάνουμε εμείς; Να δημιουργήσουμε επιτέλους αυτή την εμπιστοσύνη στους ίδιους τους θεσμούς. Γι’ αυτό, πρέπει πράγματι να τιμήσουμε τον λαό και να τον βάλουμε ουσιαστικά συμμέτοχο στις αποφάσεις, συμμέτοχο στις προσπάθειές μας.
    Γιατί εμπιστευόμαστε τους πολίτες. Ναι, εμείς πιστεύουμε στη συμμετοχική δημοκρατία και δεν την φοβόμαστε. Πιστεύουμε στους πολίτες. Πιστεύουμε στην κρίση τους, πιστεύουμε στην απόφασή τους. Και ζητούμε σ’ αυτή τη διαδικασία να υπάρξει η νηφαλιότητα, η ψυχραιμία, ο απόλυτος σεβασμός στη σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση του πολίτη και όχι η διαστρέβλωση.
    Γιατί είναι πλέον επείγουσα η ανάγκη για το μέλλον της χώρας να αποκατασταθεί η αντικειμενική ενημέρωση και ο νηφάλιος λόγος στο δημόσιο διάλογο, που μέχρι σήμερα έχει κατακλυστεί από το λαϊκισμό, την υποκρισία και από τη θολή επιχειρηματολογία, που αποπροσανατολίζει τους πολίτες από την αλήθεια και τα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας.
    Και ένα ερώτημα: Γιατί φοβούνται το δημοψήφισμα όλοι όσοι μέχρι σήμερα κατηγορούσαν την Κυβέρνηση για έλλειψη λαϊκής νομιμοποίησης; Τι έχουν να φοβηθούν από τη γνήσια και άμεση έκφραση της άποψης των πολιτών;

3. Γιατί όχι εκλογές;
    Γιατί οι εκλογές σύμφωνα με το Σύνταγμα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.
    Γιατί, σήμερα, η πρόκληση που έχει μπροστά της η Ελλάδα, δεν είναι άλλη μια συνήθης επιλογή κυβέρνησης. Το ερώτημα τώρα δεν είναι να διαλέξουμε κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή κάποιο άλλο κόμμα, αλλά να απαντήσουμε σε ένα θεμελιώδες δίλημμα για τη χώρα μας στο οποίο πρέπει να εκφραστούν οι ίδιοι οι πολίτες. Και αφορά το ποια πορεία θα ακολουθήσει η χώρα για να βγει από την πρωτοφανή οικονομική κρίση στην οποία μπήκε με τα όσα προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
    Ακριβώς για τέτοια ζητήματα έχει θεσπιστεί και ο ίδιος ο θεσμός του δημοψηφίσματος. Θεωρούμε ότι εφόσον έχει προβλεφθεί στο Σύνταγμά μας, κανείς δε θέλει να είναι ένας θεσμός «βιτρίνα».
    Γιατί, σε αντίθεση με το δημοψήφισμα, η προκήρυξη εκλογών σταματάει τη λειτουργία της κυβέρνησης, παραλύει τη χώρα για μεγάλο διάστημα. Η προετοιμασία του δημοψηφίσματος σε τίποτα δεν αναστέλλει τη λειτουργία του κράτους, τις αναγκαίες διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας για να τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις και όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά η χώρα. Οι εκλογές είναι που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία, και όχι ένα δημοψήφισμα.
    Γιατί εθνικές εκλογές θα σήμαινε μία μάχη μικροκομματική, που θα διαιρούσε το λαό πίσω από κομματικές σημαίες, ενώ σήμερα το ζήτημα είναι άλλο. Θα θόλωνε το πραγματικό δίλημμα της χώρας μας, θα αποδυνάμωνε την προσπάθεια εθνικής ενότητας για να πάμε μπροστά, αναπαράγοντας κομματικά στερεότυπα που δεν ταιριάζουν στην κρίσιμη εθνική στιγμή.
    Γιατί η Κυβέρνηση διαθέτει την δεδηλωμένη και έχουμε μπροστά μας δυο χρόνια δημιουργικής δουλειάς, με συγκεκριμένο πρόγραμμα.
    Γιατί εθνικές εκλογές αυτή την ώρα θα αποτελούσε σκέτη υπεκφυγή. Και εμείς δεν υπεκφεύγουμε, ούτε φυγομαχούμε. Δείξαμε πως έχουμε την πολιτική βούληση. Δείξαμε πως έχουμε και την πολιτική βούληση, και το ιστορικό θάρρος να παίρνουμε χρήσιμες και δύσκολες αποφάσεις, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.
    Γιατί έχουμε ξεκάθαρη θέση για το τι θέλουμε να κάνουμε και απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη. Τον καλούμε να είναι αυτός ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Δύναμή μας, είναι η δική του δύναμη. Η δύναμη της δικής του ευθύνης και η δύναμη της εντολής του. Εμπιστευόμαστε τον πολίτη και την κρίση του. Η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους. Του το οφείλουμε.

4. Γιατί βάζετε τη χώρα σε κίνδυνο;
   Όποιος θεωρεί ότι βάζουμε τη χώρα σε κίνδυνο, δεν έχει εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών.
    Η χώρα θα έμπαινε σε κίνδυνο εάν παραιτούμασταν από το δύσκολο έργο που αναλάβαμε, σέρνοντάς την σε εκλογές. Σε προεκλογική περίοδο, όπου θα επικρατούσε ένας ορυμαγδός λαϊκισμού και αντεγκλήσεων, μέσα σε ένα κλίμα διαίρεσης του Ελληνικού λαού.
    Αυτό δε θα το κάνουμε. Αντιθέτως, θα συνεχίσουμε τη δουλειά, που είναι εξαιρετικά πολλή και σημαντική, και παράλληλα θα παλέψουμε για να πείσουμε τους πολίτες για το θετικό χαρακτήρα της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή.
    Η κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης, θα κάνει τα πάντα για να κλείσει το συντομότερο δυνατό η συμφωνία σε βαθμό λεπτομέρειας και να τεθεί σε εφαρμογή.
   Ποτέ και σε καμία ώριμη δημοκρατία δε θεωρήθηκε η αναζήτηση της γνώμης του λαού κίνδυνος. Κίνδυνος θεωρείται η γνώμη του πολίτη μόνο σε σκοτεινά καθεστώτα.

5. Τι θα γίνει αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό;
    Εμπιστευόμαστε το λαό και την κρίση του. Δίνουμε τη μάχη για να είναι το αποτέλεσμα θετικό. Γιατί αυτό σημαίνει Ελλάδα στο ευρώ, απόλυτη εγγύηση μέχρι και του τελευταίου ευρώ καταθέσεων και διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος, ώστε να μην χρεοκοπήσει η χώρα. 
    Για πρώτη φορά όμως ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει με κριτήριο όχι τη διαμαρτυρία, ούτε τις κομματικές προτιμήσεις, αλλά θα διατυπώσει τη θετική του άποψη για το πώς θέλει να κινηθεί στο μέλλον η χώρα.
   Είναι δύσκολο να το χωνέψουν αυτό όσοι θεωρούν διαχρονικά τους πολίτες πελάτες, όμως αυτό είναι και ένα απαραίτητο βήμα για την ενδυνάμωση της ίδιας της δημοκρατίας μας.
    Αλλά όσοι ανησυχούν καλοπροαίρετα για το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό, δεν έχουν παρά να συμβάλλουν στην προσπάθεια αντικειμενικής και σφαιρικής ενημέρωσης των πολιτών. Τέρμα η εύκολη και εκ του ασφαλούς κριτική. Όσοι ενδιαφέρονται να συνεχιστεί η ομαλή πορεία της χώρας, ας δράσουν ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Και ας πάρουν θέση. Είναι ώρα όλοι μας να τοποθετηθούμε απέναντι σε μία συγκεκριμένη επιλογή και όχι γενικώς και αορίστως ψαρεύοντας σε θολά νερά.

6. Πότε θα γίνει το δημοψήφισμα;
    Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την κατάρτιση του κειμένου της Συμφωνίας. Όσο γρηγορότερα γίνουν αυτά, τόσο το καλύτερο.

7. Ποιο θα είναι το ερώτημα / αντικείμενο του δημοψηφίσματος;
    Σε λίγες εβδομάδες, η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα πάρει τα χαρακτηριστικά μιας νέας δανειακής σύμβασης, η οποία θα συνοδεύεται και από όλα όσα πρέπει η χώρα μας να κάνει, για να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη, για να ξεπεράσουμε τη βαθιά κρίση και να φύγουμε από την σημερινή γκρίζα πραγματικότητα.
   Για τη νέα δανειακή σύμβαση, για τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον Ελληνικό λαό, απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στην Ελλάδα, εμείς πρέπει να αποφανθούμε. Να πάρουμε όλοι συγκεκριμένη θέση και να κοιτάξουμε μπροστά, τις κρίσιμες επιλογές και τα διλήμματα, ώστε να υπάρξει και η ευθύνη του καθενός μας, ή αποδεχόμαστε ή όχι αυτή τη δανειακή σύμβαση.

8. Τι προβλέπεται για τα δημοψηφίσματα στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας;
Άρθρο 44, παρ. 2 του Συντάγματος:
“O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο εφαρμοστικό νόμο, για να θεωρηθεί δεσμευτικό το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα, η προσέλευση των ψηφοφόρων θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 40%.
Έτσι θα πρέπει το υπουργικό συμβούλιο να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να ζητηθεί η υπερψήφιση της πρότασης από την πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές.
Αμέσως μετά ακολουθεί η έκδοση του διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το δημοψήφισμα διεξάγεται ένα μήνα μετά τη λήψη της απόφασης από τη Βουλή.

9. Είχαν γνώση οι εταίροι μας και το ΔΝΤ;
   Η απόφαση αυτή είναι κυρίαρχη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ΠΘ είχε προϊδεάσει. Και το σημαντικό: ο ΠΘ έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει και να ενισχύσει την ομαλή πορεία ευθύνης της χώρας.  
   Είναι αστείο αυτοί που μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι είμαστε υπόδουλοι στους ευρωπαίους και στο ΔΝΤ, να μας κατηγορούν σήμερα ότι δεν ζητήσαμε την άδεια των ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Ας αποφασίσουν τι θέλουν.

10. Θα πάρουμε την 6η δόση;
   Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την 6η δόση. Οι ενέργειες για να καταβληθεί η 6η δόση στη χώρα μας συνεχίζονται κανονικά.

11. Τι θα κάνετε με τις αγορές; Λάβατε υπόψη την αναταραχή που θα δημιουργήσετε;
   Πριν από τις αγορές, αυτό που προέχει σήμερα είναι η ίδια η Ελλάδα, οι ίδιοι οι πολίτες της να αποφασίσουν κυριαρχικά για το μέλλον τους.
   Επίσης, η αναταραχή που θα προκαλούσαν οι εκλογές θα ήταν απείρως μεγαλύτερη και αυτό δεν πρέπει κανείς από όσους ζητούν εκλογές να το παρακάμπτει.
   Μεγαλύτερη αναταραχή επίσης θα επικρατούσε αν συνεχιζόταν στη χώρα η διαρκής αίσθηση αμφισβήτησης των συμφωνιών για τη σωτηρία και την έξοδο από την κρίση. Με το δημοψήφισμα, για πρώτη φορά ο Ελληνικός λαός θα δώσει σαφέστατη απάντηση στο ερώτημα. Είτε επιλέξει το ΝΑΙ, είτε το ΌΧΙ, θα είναι μια κυρίαρχη απόφαση του Ελληνικού Λαού που ουδείς θα δικαιούται πια να αμφισβητήσει.

12. Γιατί δεν πήγατε σε δημοψήφισμα για το πρώτο Μνημόνιο;
   Όταν φάνηκε πλήρως το μέγεθος των προβλημάτων που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός πάλεψαν σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης προκειμένου η χώρα μας να μη ζήσει τη τραγωδία της χρεοκοπίας.
    Μόλις 8 μήνες μετά τις εκλογές τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά. Η κοινωνία ήταν σε τελείως άλλη φάση σε σχέση με σήμερα, ήταν τελείως διαφορετικά τα δεδομένα – και δεν είχαμε ακόμα και το σύγχρονο εφαρμοστικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων που έχουμε ψηφίσει σήμερα.
   Θυμίζουμε εξάλλου ότι το Μνημόνιο αυτό στηρίχθηκε και από άλλες πολιτικές δυνάμεις.
   Σήμερα, όχι μόνο δεν διαφαίνονται οι προϋποθέσεις συναίνεσης και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά αμφισβητείται από πολλούς η σκοπιμότητα της συμφωνίας, παρά τα προφανή θετικά στοιχεία της, και καλλιεργείται συνεχώς ένα κλίμα έντασης και διάλυσης.
    Κατά συνέπεια, πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να αποφασίσουν με άμεσο τρόπο αν αυτή η συμφωνία είναι επωφελής ή όχι.

13. Ένα δημοψήφισμα δεν κινδυνεύει να προκαλέσει διχασμό;
   Διχασμός προκαλείται όταν δεν μιλάμε με ειλικρίνεια και νηφαλιότητα στους πολίτες. Είναι στο χέρι όλων των πολιτικών δυνάμεων να μην κάνουν αυτό το λάθος.
    Η έκφραση δημοκρατικής γνώμης, η ίδια η λειτουργία της Δημοκρατίας μας, ο δημοκρατικός διάλογος για το μέλλον μας, δεν μπορούν να προκαλέσουν διχασμό. Υποτιμούν τον Ελληνικό Λαό όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο.
    Οι Έλληνες δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, μπορούμε υπεύθυνα, ώριμα και νηφάλια να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε όλοι μαζί για το μέλλον μας. Για τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής. Ποιος αλήθεια πιστεύει πως δεν είμαστε αρκετά ώριμοι ώστε να μην μπορούμε ακόμα και να διαφωνήσουμε, χωρίς να διχαστούμε;
   Και αν είναι διχασμός μια τέτοια συζήτηση χωρίς κομματικές ταμπέλες, η πρόκληση εκλογών τι είναι τότε;

14. Η στάση των άλλων κομμάτων
    Για όλα τα κόμματα:
o    Καταρχήν, να τοποθετηθούν επί του ουσίας (υπέρ ή κατά της νέου χρηματοδοτικού προγράμματος) και όχι να αναλώνονται σε διαδικαστικές φιλογολογίες.
o    Να πάρουν θέση μπροστά στα διλήμματα της χώρας και να μην υπεκφεύγουν από την ευθύνη τους να διατυπώσουν την άποψή τους.
    Για τη ΝΔ ειδικότερα:
o    Πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται «ζαριά» ή ακόμα και «συνταγματική εκτροπή», κάτι που προβλέπεται ρητά στο Σύνταγμά μας, δηλαδή το να ζητάς τη γνώμη των πολιτών για ένα κορυφαίο Εθνικό ζήτημα;
o    Πως είναι δυνατόν, την ώρα που κρίνονται κορυφαία θέματα για τη χώρα μας στα οποία οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν ανεξάρτητα των κομματικών προτιμήσεών τους, το μόνο που τους νοιάζει να είναι η καταμέτρηση των κομματικών δυνάμεων;
   Και κάτι άλλο. Θυμίζουμε σε διάφορα κόμματα που τώρα διαμαρτύρονται για την πρόταση για δημοψήφισμα πότε και για ποιο λόγο είχαν ζητήσει τα ίδια δημοψήφισμα:
o    Η ΝΔ το 2001, για το ζήτημα των ταυτοτήτων !
o    Ο ΛΑΟΣ το Φεβρουάριο του 2010 για το ζήτημα της απονομής ιθαγένειας.
o    Ο ΛΑΟΣ ξανά το Φεβρουάριο 2011 (αλλά και παλαιότερα), για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
o    Ο ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο του 2010 για το Μνημόνιο ! Και μάλιστα με το σύνθημα «ο λαός να επιλέξει ο ίδιος το δρόμο για το μέλλον του».
o    Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά τον Ιούλιο του 2010 για το ασφαλιστικό.
o    Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά τον Απρίλιο του 2011 για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Ας μην ρίχνουν άλλα κροκοδείλια δάκρυα για το γεγονός ότι θα δοθεί στους πολίτες το δικαίωμα να εκφράσουν κυρίαρχα και ανόθευτα τη γνώμη τους για ένα κορυφαίο ζήτημα για το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Είναι μια κορυφαία πράξη Δημοκρατίας για ένα κορυφαίο ζήτημα στο οποίο όλες οι δυνάμεις θα κληθούν να πάρουν θέση υπεύθυνη, καθαρή, χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου