Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Η γεωπολιτική της δραχμής

Του Γεράσιμου Γεωργάτου, 19.11.1

 Καθώς η κρίση στην Ευρώπη αγγίζει τα άκρα, με τις αγορές να απειλούν το σκληρό της πυρήνα, δηλαδή τα πιο ισχυρά κράτη και εντός ολίγου γιατί όχι την ίδια τη Γερμανία, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφωνούν, ας τελειώνουμε, ας επιστρέψουμε στη δραχμή, φτάνει πια το μαρτύριο της σταγόνας, έτσι κι αλλιώς η ευρωζώνη πάει για διάλυση και δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια για εξυγίανση και δημοσιονομική προσαρμογή. Οι συνέπειες, η οπισθοχώρηση και η φτώχεια, συλλογικά για τη χώρα και τον καθένα ξεχωριστά, από μια τέτοια εξέλιξη, έχουν περιγραφεί επαρκώς. Συνήθως όμως περιορίζονται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ως πιο άμεσα αντιληπτά, ενώ αγνοούνται ή παραβλέπονται άλλες παράμετροι, εξίσου σημαντικές και εξίσου απειλητικές, που θα δράσουν ως πολλαπλασιαστές της συλλογικής και προσωπικής επιδείνωσης του επιπέδου ζωής.

Γ. Μπήτρος: "Δεν υπάρχει δημόσια διοίκηση που να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα"...

Του Τάκη Μίχα - protagon

Διστακτικά αλλά σταθερά τα στελέχη του ιδιωτικού τομέα αρχίζουν να χειραφετούνται από τους πολιτικούς και να αναζητούν νέες ιδέες για την έξοδο από την κρίση. Στα πλαίσια αυτά ο ΣΕΟΔ που αποτελείται από τους διευθυντές των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, δημιούργησε ένα “think-tank” οικονομολόγων και άλλων διανοουμένων το οποίο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια και ιδέες που αφορούν την σημερινή κατάσταση. Σε αυτή την ομάδα συμμετέχει και ο γνωστός καθηγητής Γεώργιος Μπήτρος  που δέχθηκε να μοιρασθεί με τους επισκέπτες του protagon ορισμένες σκέψεις του.

Κέρδος 50 εκατ. από προμήθεια φαρμάκων

Την εξοικονόμηση του ποσού των 49,4 εκατ. ευρώ είχαν ως αποτέλεσμα οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για τα νοσοκομειακά φάρμακα, που έγιναν την τελευταία εβδομάδα στα Γραφεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας του υπουργείου Υγείας.
Ο κύκλος των ηλεκτρονικών δημοπρασιών (e-Αuctions) ξεκίνησε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου για την προμήθεια έντεκα δραστικών ουσιών με προϋπολογισθείσα δαπάνη 86.634.019 ευρώ, όπως υπολογίστηκε με βάση τις τρέχουσες τιμές του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου.