Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Αστείοι και αγροίκοι

Ο κουστουμαρισμένος και καλοφτιαγμένος αντιδήμαρχος τυχαίνει να είναι και μηχανικός. Με ένα σοβαρό και αποφασιστικό βλέμμα στέκεται μπροστά στο εργοτάξιο και εξηγεί με περίσσιο επαγγελματισμό: «Εδώ και πολλά χρόνια, η δημοτική αρχή και ειδικά εγώ προσωπικά, παλέψαμε για αυτό το έργο. Μάλιστα, έχοντας μία πολυετή εμπειρία ως μηχανικός, εργάστηκα σκληρά για να διασφαλίσω τις καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές του έργου». Η δήλωση συνεχίζει με μία σοβαροφάνεια που αποτρέπει και το παραμικρό μειδίαμα. Μιλάει σοβαρά, και ευθέως. Δεν αστειεύεται. Για να φτιαχτεί αυτό το μεταλλικό γεφύρι μήκους 50 μέτρων επιστρατεύτηκε η γνώση και η εμπειρία κορυφαίας έρευνας και τεχνικής σκέψης που μόνο αυτός κατέχει.

Το στοίχημα του ισχυρού διπόλου στο κέντρο

Όποτε κάποιος μου λέει οτι η λύση στο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος είναι η διάλυση των δυο μεγάλων κομμάτων και η δημιουργία νέων φορέων, εκφράζω τις επιφυλάξεις μου, κυρίως για την χρονική ακολουθία των γεγονότων. Πρώτα διάλυση, μετά δημιουργία; Πρώτα δημιουργία και μετά απαξίωση του παλιού; Ή αλλαγή εκ των έσω;
Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε οποιαδήποτε χώρα πάντα θα υπάρχουν τουλάχιστον ένα αριστερό, ένα κομμουνιστικό, ένα κεντροαριστερό, ένα κεντροδεξιό και ένα δεξιό κόμμα. Το μεγάλο στοίχημα είναι οι δυνάμεις να παραμένουν συσπειρωμένες στα πέριξ του κέντρου και να μην έχουμε διάχυση προς τα άκρα.

Νέα Δημοκρατία και Πασόκ αποτελούν αυτή τη στιγμή το δίπολο του κέντρου. Πριν ο οποιοσδήποτε ευχηθεί την διάλυσή τους, θα πρέπει πρώτα να σκεφτεί ποιές θα είναι οι εναλλακτικές του πολιτικού συστήματος.

Γιατί όχι Ενιαία Προοδευτικά ψηφοδέλτια;

Στην κοινωνία υφίσταται πλέον πολύ έντονος προβληματισμός, με αφορμή και την πρώτη απόπειρα συγκυβέρνησης  για το μέλλον των κυβερνήσεων συνεργασίας.
Όλοι συνομολογούν οτι η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων έχει παρέλθει, άρα από εδώ και πέρα θα έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας. Το θέμα είναι αν αυτές οι συνεργασίες μεταξύ κομμάτων θα επιβάλλονται μετεκλογικά ή θα γίνονται οικειοθελώς προεκλογικά με συμφωνίες πάνω σε ένα minimum στόχων, έτσι ώστε να μην περιμένουν οι κομματικοί σχηματισμοί, την επομένη των εκλογών να συμφωνήσουν πάνω σε 5-6 βασικά πράγματα, με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Δεν μιλάμε πλέον για προγραμματικές συμφωνίες μιάς και οι εποχές όπου τα κόμματα κατήρτιζαν ουτοπικά προεκλογικά προγράμματα γεμάτα υποσχέσεις έχουν παρέλθει. Έχουμε συγκεκριμένο στόχο σαν χώρα και συγκεκριμένο οδικό χάρτη.

Είμαι οργισμένος!

MANIER  Νίκος Λαγκαδινός

Εχω την εντύπωση ότι όσο πλησιάζουμε προς το τέλος (;;;)  της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου κι όσο οι κομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ θα εντείνονται, τόσο θα πληθαίνουν και τα αρνητικά για τον Γιώργο δημοσιεύματα (δημοσκοπήσεις, κριτική κ.λπ.) Να υπενθυμίσω το κατάπτυστο πρωτοσέλιδο του "Βήματος", που καλούσε τον Παπανδρέου να παραιτηθεί. Βέβαια, τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα διότι το κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι διάφοροι πληρωμένοι κονδυλοφόροι και τα διατεταγμένα μέσα ενημέρωσης, κάνουν πολύ δύσκολο το έργο της ανασυγκρότησης.

Η χρήση του αυτοκινήτου στην Ελλάδα και την Ευρώπη!


Φλας
Ευρώπη: Φωτεινός σηματοδότης αλλαγής πορείας αυτοκινήτου.
Ελλάδα: Εργαλείο για προσπεράσεις της τελευταίας στιγμής.

Γκάζι
Ευρώπη: Βοηθάει στην κίνηση του αυτοκινήτου.
Ελλάδα: Δείχνει πόσο άντρας είσαι!

«Κούρεμα ομολόγων δε σημαίνει κούρεμα συντάξεων»

Ο Γ. Κουτρουμάνης αναλύει τις επιπτώσεις στα ταμεία
«Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων είναι πρόβλημα αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο για να οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Ασφάλισης. Όπως ανέφερε ο Γ. Κουτρουμάνης, τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων 12 δισ. ευρώ.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, τα ομόλογα που κατέχουν τα ταμεία λήγουν σταδιακά μέχρι το 2035, οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος για να εφαρμοστούν πολιτικές που θα ισοφαριστούν τις απώλειες. «Μέχρι το 2025 οι δαπάνες των ταμείων θα είναι 600 δισ. ευρώ, οι ετήσιες απώλεις από το κούρεμα 500 εκατ. περίπου, καταλαβαίνετε ότι δεν θα είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα» ισχυρίστηκε ο κύριος Κουτρουμάνης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι θα δοθούν κανονικά οι συντάξεις. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι «η έκτη δόση έχει μεγάλη σημασία]. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει αύξηση φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, ούτε των ορίων συνταξιοδότησης, «το θέμα αυτό έκλεισε» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Γ. Κουτρουμάνης.