Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Γερμανός καθηγητής στο Spiegel: "Εμείς έχουμε χρεοκοπήσει, όχι η Ελλάδα"

Για τη χρεοκοπία, τα δάνεια και τη στάση πληρωμών μίλησε στο περιοδικό Spiegel ο έγκριτος Γερμανός καθηγητής Οικονομίας Άλμπερτ Ριτς. Όχι όμως της Ελλάδας, αλλά… της Γερμανίας, χαρίζοντας μάλιστα στη χώρα του τον τίτλο του «αυτοκράτορα» των χρεοκοπιών!

Χαρακτηρίζοντας τη στάση «λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε ό,τι σας λέμε» της Γερμανίας ως αδικαιολόγητη και (εμμέσως) ανήθικη, ο Γερμανός καθηγητής εξηγεί ότι η χώρα του χρωστάει τη σημερινή οικονομική της ανεξαρτησία στις ΗΠΑ που παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Επιπλέον», όπως τονίζει «φρόντισαν να μη θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση […] μεταξύ αυτών και οι Έλληνες».

Παιδική χαρά σαλεμένων

(αναδημοσίευση από elinaki)

Παρατηρώντας μία πολυπληθή παιδική χαρά, ένας ενήλικας δε βγάζει και πολύ νόημα. Πολλά παιδάκια, σε άτακτη σειρά, και το καθένα να απασχολείται με ότι του τράβηξε την προσοχή το τελευταίο λεπτό. Κάποια κάνουν παρέα για λίγο, άλλα παίζουν μόνα τους, στιγμιαία γίνεται μία συνεννόηση για το ποιος θα ανέβει πρώτος στην τσουλήθρα, μετά μπορεί να φύγει και κάποιο σπρώξιμο, καμιά σαβούρδα. Αν κάποια στιγμή, μέσα από αυτό το άναρχο μπουλούκι, βγει ένα παιδάκι κλαίγοντας με αίματα στο πόδι, δεν θα κάτσει κανείς να φτιάξει ολόκληρη γνωμάτευση για τα αίτια του τραυματισμού. Παιδάκι ήταν, σε παιδική χαρά, λογικό είναι να χτυπήσει κάπου ή με κάποια αδέξια κίνηση να χτυπηθεί από κάποιο άλλο παιδάκι. Σε κάθε περίπτωση, ο μικρόκοσμος της παιδικής χαράς προσφέρεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Αρνείται να αποκηρύξει τον μαύρο όχλο ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για το μαύρο όχλο που προκάλεσε τις συγκρούσεις, υπάρχουν μόνο "βαριές ευθύνες" της κυβέρνησης οι οποίες και δεν τεκμηριώνονται.

Κι αν λάβουμε υπόψη μας και μια περίεργη τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος αναφέρει "Τα χθεσινά επεισόδια και ιδιαίτερα ο θάνατος ενός διαδηλωτή πρέπει να ηχήσει ως καμπανάκι για όλους. Οι συγκρούσεις ροπαλοφόρων και κρανοφόρων αποδεικνύουν με τον πιο άσχημο τρόπο ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο."
Το να περιγράφεις την αμυντική αντίδραση του ΠΑΜΕ στη βροχή των μολότοφ ως "ροπαλοφόροι-κρανοφόροι"  είναι από προβοκατόρικο μέχρι και επικίνδυνο.

Μια σαφή δήλωση καταδίκης των πρακτικών του μαύρου όχλου δεν διάβασα για ακόμα μια φορά.