Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Η ΣΟΦΗ ΨΗΦΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

1. Οι παρακάτω δηλώσεις έγιναν στις 7 Μαρτίου 2010:

§         «Κυρίαρχο κομμάτι των συζητήσεών μας υπήρξε η οικονομική κρίση, που δεν αφορά μόνο στην ελληνική οικονομία, αγγίζει το σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ευρώ. Αφορά και στη λειτουργία των διεθνών αγορών.

§         Εμείς ξεκινήσαμε πριν από λίγους μήνες και όταν ανέλαβα, είχα την εντολή για αλλαγές στη χώρα μου, στην Ελλάδα... Αυτό είναι το χρέος που έχουμε, πρώτα απ' όλα εμείς, απέναντι στο ίδιο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρώπη. Γι' αυτό και οι όποιες επιθέσεις δεχόμαστε, ή αν δεχθούμε, από κερδοσκόπους, δεν θα είναι θέμα Ελληνικό, αλλά θα είναι θέμα ευρωπαϊκό. Αφορά στην Ευρώπη, αφορά στην Ευρωζώνη, αφορά στο ίδιο το ευρώ. Και θα ήθελα να ελπίζω ότι αυτή η κρίση που πέρασε η δική μου χώρα, η Ελλάδα, θα είναι αφορμή για να συμβάλει σε μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή Ευρώπη και Ευρωζώνη, με ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση

§         Εμείς θέλουμε ευρωπαϊκή λύση. Δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι προχθές βεβαίως, το ποια ήταν η ευρωπαϊκή λύση, ήταν μία πιο θεωρητική συζήτηση. Νομίζω ότι και μετά από τις συναντήσεις μου...διαμορφώνεται όχι μόνο η πολιτική βούληση η οποία υπάρχει, αλλά και οι πιο συγκεκριμένοι τρόποι, με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό πρόβλημα- αν υπάρξει- δανειοδότησης της χώρας μας».

2. Είναι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου μετά από συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Nicolas Sarkozy. Τότε που ο Έλληνας Πρωθυπουργός άρχιζε με πολύ κόπο να πείθει τις ηγεσίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν και πρόβλημα της Ευρώπης και του ευρώ. Τότε που δεν υπήρχε κανένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης - φτιάχτηκε από το μηδέν, μετά από τις διπλωματικές προσπάθειες χωρίς προηγούμενο εκ μέρους της Ελλάδας, και λίγο μετά έσωσε τη χώρα μας από την χρεοκοπία.

3. Σήμερα η Ιρλανδία όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. έχει στη διάθεσή της έτοιμο τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Εμείς έπρεπε να τον δημιουργήσουμε από το μηδέν και μέσα σε χρόνο ρεκόρ για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Όπως και έγινε.

Κάθε μέρα αποδεικνύεται πόσο σημαντική υπήρξε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ε.Ε. ο διπλωματικός μαραθώνιος του Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου να αφυπνίσει τους ευρωπαίους εταίρους μας μπροστά στην ανάγκη να προστατεύσουν και να στηρίξουν το ευρώ.Και κάθε μέρα αποδεικνύεται πόσο σημαντική για την ομαλή πορεία της χώρας σε αυτούς τους πολύ δύσκολους για όλη την Ευρώπη καιρούς ήταν η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει την ψήφο ευθύνης του Ελληνικού λαού για πολιτική σταθερότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και πόσο σοφή ήταν τελικά η ψήφος του Ελληνικού λαού.

Η Ν.Δ., Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ...

1. Σιγουριά που σπάει κόκαλα...:
§         Κέρκυρα, 11/10/2010: «Υποστηρίξαμε από την αρχή, ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης και το Μνημόνιο δεν ήταν «μονόδρομος», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Και μπορούσε να αποφευχθεί. Και τώρα έρχεται η δικαίωση... Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, με προβλήματα ίδια με τα δικά μας δεν κατέφυγαν στο Μηχανισμό Στήριξης. Δεν υπέγραψαν Μνημόνιο. Τους προτείναμε να κάνουν ό, τι έκανε και η Ιρλανδία. Η οποία ομολόγησε έλλειμμα 32% - διπλάσιο από το δικό μας! - αλλά δανείστηκε όλα όσα χρειάζεται για ένα χρόνο μπροστά, ως τα μέσα του 2011!».
§         Βόλος, 21/10/2010: "Υπήρχε κι άλλος δρόμος... Το ότι υπήρχε άλλος δρόμος το έδειξαν, πριν λίγες εβδομάδες, δύο άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Που, με προβλήματα αντίστοιχα με τα δικά μας, βγήκαν στις αγορές και δανείστηκαν με ακριβά επιτόκια... Πολύ πιο ακριβά απ' ό, τι μπορούσαμε να δανειστούμε εμείς τον Ιανουάριο. Δανείστηκαν ακριβά, αλλά Μνημόνιο δεν υπέγραψαν. Το λαό τους χειροπόδαρα δεν τον έδεσαν. Υποχρεώσεις, που δεν μπορούν να εκπληρώσουν, δεν ανέλαβαν. Να σκεφτείτε ότι η Ιρλανδία έχει έλλειμμα διπλάσιο από το δικό μας. Ακόμα και από το αναθεωρημένο... Κι όμως, βγήκε και δανείστηκε ακριβά. Δεν υπέγραψε Μνημόνιο".
2. Τάδε έφη ο αρχηγός της Ν.Δ. Δεν επιχαίρουμε που για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι στη Ν.Δ. δεν έχουν καταλάβει - ή παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν - το μέγεθος του κακού που προξένησαν στην Ελλάδα. Δεν επιχαίρουμε που δείχνουν ανίκανοι να αντιληφθούν τη «μεγάλη εικόνα», το γεγονός δηλαδή ότι η Ελλάδα βρέθηκε, εξαιτίας της εγκληματικής διαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης, πρώτη στο μάτι ενός ευρύτερου κερδοσκοπικού κυκλώνα που στόχο είχε το ίδιο το ευρώ.
•    Κυκλώνας που στέρησε από την νέα ελληνική κυβέρνηση έστω και τον ελάχιστο χρόνο για να μπορέσει να βάλει τάξη στα του οίκου της χώρας, χωρίς να χρειαστεί να κοπούν μισθοί και συντάξεις.
•    Και η εγκληματική διαχείριση που κατέστησε την Ελλάδα παντελώς αναξιόπιστη - ό, τι και αν έκανε η νέα κυβέρνηση κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει ή ότι εννοεί αυτά που λέει.
3. Δεν επιχαίρουμε. Αντίθετα συμφωνούμε. Όντως «υπάρχει άλλος δρόμος». Είναι αυτός που ψήφισαν οι Έλληνες τον Οκτώβριο του 2009 και η Ν.Δ. έκανε ό, τι μπορούσε για να τον υπονομεύσει, αφήνοντας πίσω της την Ελλάδα στην αθλιότερη κατάσταση που μπορούσε. Αλλά εμείς, όποιες αποφάσεις κι αν αναγκαστήκαμε να πάρουμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να περπατάει, όποια θυσία κι αν ζητήσαμε για να σταθεί η χώρα μας όρθια, θα κάνουμε το παν για να συνεχίσει η Ελλάδα στο δρόμο που οδηγεί σε μία πατρίδα πιο δίκαιη, πιο σίγουρη, πιο ασφαλή για όλους.
4. Και μία τελευταία παρατήρηση: νισάφι πια με τις αντιγραφές εκεί στη Ρηγίλλης! Μετά το «Ελλάδα αξιών», αντέγραψαν το «Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα», στη συνέχεια την «επανάσταση του αυτονόητου» και τώρα το «υπάρχει άλλος δρόμος» που επαναλαμβάνει συνεχώς τελευταία ο αρχηγός της Ν.Δ. Έλεος... Ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι δεν ωφελεί σε τίποτα η αντιγραφή συνθημάτων και λέξεων. Πρέπει και να εννοείς αυτά που λες και αυτό πρέπει να το αποδεικνύεις με τις προτάσεις σου, τις θέσεις σου τη καθημερινή στάση σου σε όλα τα θέματα. Και με τη στάση της ΝΔ και του αρχηγού της, δείχνουν καθημερινά ότι -παρά τα ωραία λόγια- δεν έχουν αλλάξει.

Ν.Δ.: ΑΠΟ ΤΗΝ «ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ» ΣΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ..

1. Πριν 2 εβδομάδες, πλέοντας σε πελάγη αλαζονείας, ο αρχηγός της Ν.Δ. είδε «ολική επαναφορά» της Ν.Δ. Τώρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ν.Δ. με αφορμή τη διαγραφή βουλευτή της από την Κοινοβουλευτική της Ομάδα, βλέπει «σε εξέλιξη σχέδιο για να ανακοπεί η ανοδική πορεία της Νέας Δημοκρατίας και να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ»...
2. Δεν ξέρουμε τι άλλο θα πουν για να μας πείσουν ότι έχει πλέον εξανεμιστεί κάθε στοιχείο σοβαρότητας στον πολιτικό τους λόγο. Μετά το «μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες», μετά την παρότρυνση του αρχηγού της Ν.Δ. μέχρι πριν λίγες μέρες προς την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας που δεν έχει υπογράψει... Μνημόνιο, και μετά τα σημερινά, εμείς, πάντως, έχουμε ήδη πειστεί...