Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Η ΣΟΦΗ ΨΗΦΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

1. Οι παρακάτω δηλώσεις έγιναν στις 7 Μαρτίου 2010:

§         «Κυρίαρχο κομμάτι των συζητήσεών μας υπήρξε η οικονομική κρίση, που δεν αφορά μόνο στην ελληνική οικονομία, αγγίζει το σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ευρώ. Αφορά και στη λειτουργία των διεθνών αγορών.

§         Εμείς ξεκινήσαμε πριν από λίγους μήνες και όταν ανέλαβα, είχα την εντολή για αλλαγές στη χώρα μου, στην Ελλάδα... Αυτό είναι το χρέος που έχουμε, πρώτα απ' όλα εμείς, απέναντι στο ίδιο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρώπη. Γι' αυτό και οι όποιες επιθέσεις δεχόμαστε, ή αν δεχθούμε, από κερδοσκόπους, δεν θα είναι θέμα Ελληνικό, αλλά θα είναι θέμα ευρωπαϊκό. Αφορά στην Ευρώπη, αφορά στην Ευρωζώνη, αφορά στο ίδιο το ευρώ. Και θα ήθελα να ελπίζω ότι αυτή η κρίση που πέρασε η δική μου χώρα, η Ελλάδα, θα είναι αφορμή για να συμβάλει σε μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή Ευρώπη και Ευρωζώνη, με ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση

§         Εμείς θέλουμε ευρωπαϊκή λύση. Δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι προχθές βεβαίως, το ποια ήταν η ευρωπαϊκή λύση, ήταν μία πιο θεωρητική συζήτηση. Νομίζω ότι και μετά από τις συναντήσεις μου...διαμορφώνεται όχι μόνο η πολιτική βούληση η οποία υπάρχει, αλλά και οι πιο συγκεκριμένοι τρόποι, με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό πρόβλημα- αν υπάρξει- δανειοδότησης της χώρας μας».

2. Είναι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου μετά από συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Nicolas Sarkozy. Τότε που ο Έλληνας Πρωθυπουργός άρχιζε με πολύ κόπο να πείθει τις ηγεσίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν και πρόβλημα της Ευρώπης και του ευρώ. Τότε που δεν υπήρχε κανένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης - φτιάχτηκε από το μηδέν, μετά από τις διπλωματικές προσπάθειες χωρίς προηγούμενο εκ μέρους της Ελλάδας, και λίγο μετά έσωσε τη χώρα μας από την χρεοκοπία.

3. Σήμερα η Ιρλανδία όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. έχει στη διάθεσή της έτοιμο τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Εμείς έπρεπε να τον δημιουργήσουμε από το μηδέν και μέσα σε χρόνο ρεκόρ για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Όπως και έγινε.

Κάθε μέρα αποδεικνύεται πόσο σημαντική υπήρξε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ε.Ε. ο διπλωματικός μαραθώνιος του Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου να αφυπνίσει τους ευρωπαίους εταίρους μας μπροστά στην ανάγκη να προστατεύσουν και να στηρίξουν το ευρώ.Και κάθε μέρα αποδεικνύεται πόσο σημαντική για την ομαλή πορεία της χώρας σε αυτούς τους πολύ δύσκολους για όλη την Ευρώπη καιρούς ήταν η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει την ψήφο ευθύνης του Ελληνικού λαού για πολιτική σταθερότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και πόσο σοφή ήταν τελικά η ψήφος του Ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου