Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης

«Η Σοσιαλιστική Διεθνής θεωρεί τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ως βασική της προτεραιότητα, με την οποία συμφωνούν πολλοί από τους διαδηλωτές στη Wall Street και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις. Επειδή αυτές οι διαδηλώσεις εκφράζουν κάτι το ευρύτερο: δεν αρκεί να αλλάξουν οι κοινωνίες και οι χώρες μας. Πρέπει να αλλάξουμε μια ευρύτερη κοινωνία, το σημερινό παγκόσμιο χωριό μας.» Τα παραπάνω διακήρυξε ο πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην πρώτη συνάντηση της Ειδικής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Αραβικό Κόσμο, στο Βαθύ, στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.

Προσβάλλει την πατρίδα μια μειοψηφία εκτροπής

Με δήλωσή του ο Μιχάλης Καρχιμάκης κατήγγειλε με δριμύτητα τη «μειοψηφία εκτροπής» για «τα όσα διαδραματίστηκαν ειδικά στη Θεσσαλονίκη», προσβάλλοντας την Πατρίδα, τη Δημοκρατία, τον Ελληνικό λαό. «Την ώρα που η Ελλάδα, με όπλο τις θυσίες του λαού της, προσπαθεί να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, μια μειοψηφία εκτροπής επιμένει στην εθνικά και κοινωνικά, επιζήμια στάση της. Επενδύει στην δημιουργία κλίματος κοινωνικής αναταραχής, φόβου και βίας. Επενδύει, μέσα από το μπάχαλο, στην αποτυχία της Ελλάδας. Επενδύει όπως έδειξε με τις απαράδεκτες προσβολές στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια στην απαξίωση των θεσμών, της ίδιας της Δημοκρατίας.
Η χώρα δεν πρόκειται να μείνει δέσμια ενός παρελθόντος που την πληγώνει. Και κανείς δεν πρόκειται να εμποδίσει την πορεία της προς το αύριο που της αξίζει. Όσο και με όποιο τρόπο και αν προσπαθεί.

Αναζητώντας ένα νέο παραμύθι

Το χρέος μειώθηκε, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο μακροχρόνιο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής και πιθανότατα η Νέα Δημοκρατία θα αναγκαστεί να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή.

Ακόμα κι ο πιο αφελής, συνειδητοποιεί πια ότι η λέξη "επαναδιαπραγμάτευση" είναι κάτι περισσότερο από αστεία γι'αυτό κι ο Αντώνης αντιπροτείνει την...καλύτερη διαχείριση των συμφωνηθέντων, με περισσότερο "τσαγανό".

H πιο γρήγορη δημοσκόπηση...

Τι κι αν η απόφαση της Συνόδου Κορυφής ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης; Τι κι αν οι κυριακάτικες εφημερίδες έκλεισαν μια μέρα νωρίτερα λόγω 28ης Οκτωβρίου, δηλαδή το απόγευμα της Παρασκευής;

Το ΒΗΜΑ πρόλαβε και βρήκε δημοσκόπηση της πάντα πρόθυμης Κάπα Research στην οποία οι πολίτες έχουν προλάβει κι έχουν αξιολογήσει τις αποφάσεις, τις κρίνουν αρνητικά και ζητούν μάλιστα δημοψήφισμα κτλ.

Μιλάει ο λαός

Κανένας δεν δικαιούται να ομιλεί εκ μέρους του λαού, επειδή, πολύ απλά, ο λαός δεν είναι μία οντότητα που ομονοεί. Ομοίως είναι εξωφρενικό να αναφέρεσαι στη λαϊκή βούληση η οποία, όταν εκφράζεται θεσμικά, μάλλον δεν σε τιμά. Μπορείς να αναφερθείς στα μέλη του κόμματός σου, στους φίλους της ομάδας σου, στους εγγεγραμμένους στο σωματείου σου. Όμως οι αναφορές στο σύνολο του λαού έχουν πάντα στον πυρήνα τους την υστεροβουλία. Για τον λαό-ειδικότερα για ένα μεγάλο τμήμα του- μιλούν μόνο οι αριθμοί των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ελλάδα: ο δρόμος προς τα εμπρός

Στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο London Business School συνάντηση με θέμα την ελληνική κρίση. Οι προτάσεις που παρουσιάζονται περιληπτικά παρακάτω απηχούν τις απόψεις των Μ. Ιακωβίδη (Sir Donald Gordon Chair, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, London Business School), Δ. Βαγιανού (London School of Economics and Political Science), Richard Portes (Καθηγητής Οικονομικών London Business School Πρόεδρος, CEPR)
Αξιοσημείωτες είναι οι εισηγήσεις για κατάργηση των ΔΟΥ και για άμεση δημιουργία Μόνιμων Υφυπουργών. Οι θέσεις τους δίνουν μια καλή αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό, είτε συμφωνούμε, είτε όχι.

Εδώκαν πρόσωπον τον Αλήν, και εσκώθεν έχεσεν ’ς σο χαλίν.



και για όσους δεν καταλαβαίνουν την ποντιακή: "Έδωσαν αξία στον Αλή, και σηκώθηκε και έχεσε στο χαλί".
Γράψαμε για καποιους που το "παίζουν πρωτεργάτες  στις βρισιές και το μπάλχαλο σε κάθε δημόσια συγκέντρωση στην Κατερίνη και αμέσως βρέθηκε "αναμεταδότης" για να περιγράψει τα γραπτά μας και τα κολλήσει την ετικέτα που τους βολεύει...
πρώτα προς τον αντιγραφέα: (Katerinipress):

Μπορείς να σκάσεις για λίγο, παρακαλώ;

Τα ξημερώματα που ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και οι σχετικοί όροι, η αριστεροδεξιά «ιντελιτζένσια» αφήνιασε. Πριν καν η Ευρώπη, ο υπόλοιπος κόσμος, οι τραπεζικοί κύκλοι, οι οικονομικοί αναλυτές, οι πολιτικοί επιστήμονες, οι ειδικοί διεθνών σχέσεων προλάβουν να βγάλουν ένα-δυο στοιχειώδη συμπεράσματα για το «κούρεμα», οι απανταχού αριστεροδεξιοί Ελληναράδες είχαν βγάλει ήδη το πόρισμα, τα νούμερα, τα συμπεράσματα και μας τα έτριβαν για ώρες στα μούτρα μας. Με κεφαλαία γράμματα, με βίντεο από τη γερμανική κατοχή και με το γνωστό πάθος, την ημιμάθεια και την κατινιά που εδώ και δύο χρόνια έχει μολύνει τον δημόσιο λόγο. Άλλοι έβριζαν και άλλοι πανηγύριζαν λες και έληξε κάποιο ματς με τελικό σκορ.

Ποιος δικαιούται να κυβερνά;

Στη χώρα μας συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο από αυτό που συνήθως συμβαίνει σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις είναι αδύναμες μπροστά στα οργανωμένα συμφέροντα και τις δυναμικές συντεχνίες. Η επιλογή του ελληνικού λαού στις εκλογές απαξιώνεται σχεδόν από την επόμενη ημέρα όταν ο κάθε αμετροεπής πολιτικός και ο κάθε θρασύς συνδικαλιστής αυτοσυστήνονται σαν οι μόνοι αυθεντικοί εκπρόσωποι του ελληνικού λαού. Αυτό που ουσιαστικά κάνουν είναι να υπεξαιρούν δικαιώματα που ο ελληνικός λαός έχει διατηρήσει για τον εαυτό του και τους εκπροσώπους που επιλέγει.

Ενθουσιασμός στον ΣΥΡΙΖΑ για το χάος στις παρελάσεις

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη:

«Η πάνδημη και αυθόρμητη παρέμβαση του λαού της Θεσσαλονίκης προς τους επίσημους εκπροσώπους της κυβέρνησης ακύρωσε την στρατιωτική παρέλαση για τον φετινό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Το μήνυμα ήταν σαφές να σταματήσει η εξόντωση της κοινωνίας, να σταματήσει ο κατήφορος της πατρίδας μας, να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια μας.
Η μετατροπή τελικά της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια , κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.