Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΙ, ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ

Γιατί εξαπολύουν τέτοιας έντασης και έκτασης επίθεση τα χρεοκοπημένα μέσα ενημέρωσης εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, της κυβέρνησης και του δημοψηφίσματος

1. Όσο περισσότερο χρεοκοπημένο είναι ένα μέσο ενημέρωσης αυτές τις ημέρες, τόσο περισσότερο επιτίθεται εναντίον της κυβέρνησης, του δημοψηφίσματος και του Γιώργου Παπανδρέου. Και όσο μεγαλύτερος φοροφυγάς είναι ο μεγαλοπαράγοντας, τόσο περισσότερο κραυγάζει για «Τσολάκογλου», «χούντα», «κυβέρνηση δοσίλογων» κ.τ.λ., κ.τ.λ..

2. Πολλοί από αυτούς δεν το ομολογούν, αλλά στην πραγματικότητα, δεν θέλουν τη Συμφωνία για την Ελλάδα που εξασφάλισε ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του. Είτε γιατί θα επωμιστούν οι τράπεζες ένα σημαντικό μέρος από το βάρος που σήμερα είναι στις πλάτες των πολιτών, είτε γιατί θα χάσουν τις σχέσεις διαπλοκής τους με τις τράπεζες, και πολύ περισσότερο αν αυτές τεθούν σε ουσιαστικό έλεγχο, είτε γιατί είχαν ποντάρει στη χρεοκοπία και στην επιστροφή στη δραχμή βγάζοντας τα λεφτά τους έξω. Είτε πολύ απλά γιατί θέλουν να πέσει μια Κυβέρνηση που δεν είναι υπάκουη στα κελεύσματά τους, και κάνει μια συστηματική και επίπονη προσπάθεια για διαφάνεια και ευνομία στη χώρα.

3.  Είναι και αυτοί που θέλουν τη Συμφωνία για την Ελλάδα που εξασφάλισε ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, θέλουν τα άλλα 130 δις ευρώ και τη διαγραφή του χρέους έως 100 δις ευρώ, αλλά δεν θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του. Θέλουν τα λεφτά της Συμφωνίας, αλλά δεν θέλουν αυτά που συνεπάγεται για αυτούς η Συμφωνία. Και πάνω από όλα, φοβούνται τη δημοψηφισματική έκφραση του λαού. Γιατί αν μιλήσει ο λαός, αυτοί θα χάσουν το ρόλο τους, που εξαργυρώνουν χρόνια τώρα, ως «γνήσιοι» εκφραστές της κοινής γνώμης - και η πολιτική θα ξαναπάρει το πάνω χέρι απέναντι σε όλα τα συμφέροντα.

 Παρακάτω παραθέτουμε δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου που επεξηγούν τα όσα ζούμε τις τελευταίες ημέρες.

Από την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, 1/11/2011

1. «Έχουμε πάρει την απόφαση να επικρατήσει η ευνομία απέναντι στην ανομία, που αφορά ιδιαίτερα στα μεγάλα συμφέροντα και σε διάφορους προνομιούχους...Τι άλλαξε όμως και «λύσσαξαν» τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα; Αλλά τι άλλαξε και μόλις ανακοινώθηκε δημοψήφισμα, ξέσπασε τέτοιος θόρυβος;
-   Είναι σαφές τι άλλαξε. Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή. Προφανώς, αυτά είναι που άλλαξαν - και όχι μόνο - το κλίμα.
2. Και το δημοψήφισμα έγινε ξαφνικά για αυτούς κάτι τρομερό και φοβερό. Η Αντιπολίτευση, που πίστευε ότι δεν θα τα καταφέρουμε στη Σύνοδο Κορυφής και ήλπιζε ότι θα πέφταμε, βλέπει ότι μέσω του δημοψηφίσματος μπορεί να βρεθεί στη γωνία, γιατί δεν έρχεται να συμβάλει θετικά.
-     Όλοι αυτοί φοβούνται το λαό. Μιλάνε δήθεν στο όνομα του λαού, αλλά φοβούνται την ετυμηγορία του, γιατί δεν δέχονται να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός το τι θέλει.
3. Μέχρι τώρα, μας έλεγαν ότι η νέα σύμβαση θα είναι καταστροφή. Τώρα, παριστάνουν ότι φοβούνται ότι με το δημοψήφισμα, δεν θα υλοποιηθεί αυτή η νέα σύμβαση, που γι' αυτούς ήταν καταστροφή! Αυτή είναι η κορυφαία αντίφαση που βλέπουν όλοι.
4. «...Οι μόνοι που δεν θέλουν να πετύχει η συμφωνία και να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, είναι εκείνοι που είναι ήδη στην πραγματικότητα χρεοκοπημένοι, αυτοί που προσπαθούν πιθανώς να οργανώσουν μια νέα αστάθεια, που θέλουν το χάος, κάτι που φαίνεται από τη συμπεριφορά τους.
5. ...Η απάντησή μας σήμερα πρέπει να είναι ότι δεν υποκύπτουμε. Η απάντησή μας σήμερα πρέπει να είναι ότι διαθέτουμε αρραγές μέτωπο και θέλουμε αδιαμεσολάβητα την απόφαση του Ελληνικού λαού...
-     Τώρα δείχνουμε ότι δεν αστειευόμαστε, όταν λέμε για την ευθύνη των τραπεζών και τους θέτουμε προ των ευθυνών τους. Για πρώτη φορά, προχωράμε σε μια διαδικασία, που θα εξυγιάνει, θα φέρει διαφάνεια και ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα επενδύσει στην πραγματική οικονομία.
-      Για πρώτη φορά, κάνουμε σοβαρές κινήσεις, συλλήψεις στο χώρο της λαθρεμπορίας των καυσίμων.
-    Για πρώτη φορά, μιλάμε για Μέσα Ενημέρωσης που είναι χρεοκοπημένα, τα οποία παρόλα αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει από πού βρίσκουν τα χρήματα.
-    Για πρώτη φορά, προχωράμε σε εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου.
-    Για πρώτη φορά, δημοσιοποιούμε λίστες με φοροφυγάδες και εξαπολύουμε ένα άγριο κυνηγητό για όσους φοροδιαφεύγουν.
-     Για πρώτη φορά, βρίσκουμε τις καταθέσεις στο εξωτερικό, διαφόρων οι οποίοι φοροδιαφεύγουν.
-     Για πρώτη φορά, μια Κυβέρνηση προσπαθεί να καθαρίσει τον τόπο από την δυσωδία και τα συμφέροντα που, επί χρόνια, θέλουν να τα λυμαίνονταν όλα. Και βέβαια, εκεί είναι όπου υπάρχει η πολύ μεγάλη αντίδραση.
6. Εμείς είπαμε να ζητήσουμε τη γνώμη των πολιτών για την κορυφαία εθνική επιλογή. Όλες αυτές οι αντιδράσεις έχουν κοινό τόπο, συμφέροντα που ξεβολεύονται και θέλουν να αναιρέσουν μια μεγάλη επιτυχία. Εμείς συνεχίζουμε τις προτεραιότητες που θέσαμε. Δεν θα ανακόψουν την πορεία μας.

-     Μόνο η πολιτική ανωμαλία μπορεί να μας βγάλει απ' αυτή την πορεία.
7. Για αυτό είμαστε ενωμένοι, στρατευμένοι, και προχωράμε. Αυτό είναι που πρέπει να δείξουμε σήμερα. Σηκώσαμε ένα βουνό, χωρίς να ευθυνόμαστε. Πικράναμε ψηφοφόρους μας, για να σώσουμε τη χώρα. Και τώρα που θα σηκώσουμε το βάρος από το λαό και θα δώσουμε ένα δρόμο για λύτρωση απ' όλη αυτή την εξάρτηση, κινούνται τα νήματα εναντίον μας.
8. Θέλω επίσης να πω ότι υπάρχουν και αυτοί που κινούνται ήδη στα όρια μιας θεσμικής εκτροπής. Διαβάσατε τις δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας, της κυρίας Μπακογιάννη, του ΛΑΟΣ και άλλων, με τις οποίες παροτρύνουν ανοιχτά τους Βουλευτές μας στη μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
-     Γι' αυτό, χρειάζεται όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορική στιγμή με ευθύνη. Να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προσπάθειες θεσμικής εκτροπής, που κάποιοι προωθούν.»


Από την ομιλία Γιώργου Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ., 31/10/2011:

1. «...Υπάρχουν και συμφέροντα που θίγονται από τις πολιτικές που εμείς ασκούμε. Που θέλουν να σταματήσουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, που πασχίζει για ευνομία, για το δίκαιο του πολίτη, για την ισονομία και τη διαφάνεια. Είναι εκείνοι που κρύβουν τις πραγματικές τους προθέσεις πίσω από ωραία λόγια, πατριωτικά, άλλοτε αριστερά.
-   Άλλος ελπίζει να μην εφαρμοστεί η συμφωνία, που θα στοιχίσει πολλά δισ. ευρώ στις Τράπεζες. Να γλιτώσουν οι Τράπεζες και να ξαναφορτωθεί ο Έλληνας πολίτης 100 δις ευρώ στις πλάτες του.
-    Άλλοι, μπροστά στην πτώχευση των δικών τους επιχειρήσεων, στην πραγματικότητα, πτωχευμένοι επιχειρηματίες, ακόμα και στο χώρο των ΜΜΕ, ελπίζουν να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη κρατικοποίηση των Τραπεζών και τη διαφάνεια που θα φέρει η εξυγίανση των Τραπεζών, για να μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν «θαλασσοδάνεια», εκτός τραπεζικών κριτηρίων.
-   Άλλοι θέλουν να γυρίσουμε στη δραχμή δια της χρεοκοπίας και, βεβαίως, τα λεφτά τους, που είναι σε ευρώ, να τα φέρουν από το εξωτερικό και να αγοράσουν φθηνά μια χρεοκοπημένη Ελλάδα της δραχμής.
-   Άλλοι δεν θέλουν να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, που επιτρέπει στις Τράπεζες να μην ελέγχονται για τη δράση τους εντός και εκτός Ελλάδας, ή που επιτρέπει να μην γνωστοποιούνται τα ονόματά τους στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως κάνουμε σήμερα πια, για πρώτη φορά στην ιστορία.
-    Άλλοι, συχνά οι ίδιοι, ελπίζουν να ανακόψουν τις προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση, πριν δούμε τι συνέβη με τις καταθέσεις τους, που έφυγαν στο εξωτερικό. Θέλουν να ανακόψουν αυτή την προσπάθεια της διαφάνειας, γιατί τότε θα αποκαλυφθεί η αλήθεια για πολλούς και για το ρόλο τους.
-    Άλλοι θέλουν μια αδύναμη Κυβέρνηση. Εφήμερα κυβερνητικά σχήματα, με ανθρώπους της δικής τους επιρροής.
-    Άλλοι θέλουν να καταμετρήσουν τα εκλογικά τους ποσοστά, πιστεύοντας ότι είναι η ώρα να τα καταμετρήσουν και να επενδύσουν, έχοντας εκμεταλλευθεί το λαϊκό πόνο, και θέλουν να εισπράξουν τώρα το μέρισμά τους, αδιαφορώντας δηλαδή για το τι θα γίνει αύριο, πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, αδιαφορώντας για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, τώρα που η χώρα είναι πιο ευάλωτη.
2. Όλες αυτές οι δυνάμεις, όσο κι αν είναι ετερόκλητες, εκφράζουν το ίδιο πράγμα: θέλουν να ανακόψουν μια πορεία, πριν φανούν τα αποτελέσματα. Θα ήθελαν να πέσει μια Κυβέρνηση, η Κυβέρνησή μας, για να μπορέσουν να ανακόψουν δυσμενείς για τους ίδιους εξελίξεις, ή για να υπηρετήσουν τα δικά τους, ιδιοτελή ή και μικροκομματικά συμφέροντα.
-     Δήθεν στο όνομα των πολιτών, επιχειρούν να φέρουν τα πράγματα εκεί όπου τελικά θα είναι δραματικά για τους πολίτες. Θα είναι δραματικά για τους πολίτες. Μια νοοτροπία σήψης, που δίνει τη μάχη μέχρις εσχάτων για τα συμφέροντά της και στέκεται εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια ευνομίας.
-   Ας μην έχουμε αυταπάτες για το χαρακτήρα της πολιτικής σύγκρουσης και μάχης που δίνουμε σήμερα. Έχουμε απέναντί μας έναν συνασπισμό ετερόκλητων δυνάμεων, που «παίζει τα ρέστα του», με προστάτες τους υπερασπιστές των συμφερόντων, πιθανώς, κάποιων τραπεζιτών, νοσταλγών της δραχμής, όσους πιστεύουν ότι θα κερδίσουν από τη γενικευμένη ανωμαλία στη χώρα μας.


Από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ., 18/10/2011:

-   «Είναι αυτονόητο ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η προστασία του μας ενδιαφέρει. Γιατί ένα υγιές τραπεζικό σύστημα είναι εργαλείο ανάπτυξης σε κάθε κοινωνία. Όμως επειδή πολύς θόρυβος γίνεται στη χώρα μας τις μέρες αυτές για το ζήτημα αυτό, θέλω να υπογραμμίσω ότι το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται απαραίτητα και πάντα με το συμφέρον της χώρας.
-    Γιατί ακούμε πολλά για τις τράπεζες. Αλλά δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης να χρηματοδοτούν εκτός θα έλεγα τραπεζικών κριτηρίων, ένα κανάλι που έχει χρέη πάνω από 500.000.000 ευρώ και να μην δίνουν ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν.

-     Και μετά να έρχονται και να λένε, ότι αν μειώσουμε εμείς το χρέος, το βάρος στον ελληνικό λαό θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Όχι, δεν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Μπορεί οι θέσεις κάποιων να καταρρεύσουν, οι τράπεζες θα μείνουν όρθιες διότι εμείς θα σας το εγγυηθούμε.»
 
-    ...(Από την κρίση θα βγούμε) «όταν και οι δικαστές πληρώσουν και αυτοί τον οβολό τους και όταν συμβάλλουν ουσιαστικά στο αίσθημα δικαίου και δεν επιτρέπουν σε διαφόρους, επειδή είναι ισχυροί παράγοντες του ποδοσφαίρου, των μέσων ενημέρωσης ή επιχειρηματίες να μπορούν να υπεκφεύγουν της δικαιοσύνης με αρνησιδικία, με αναβολές ή με άλλα τερτίπια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου