Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΙ ?...

Όλη η φασαρία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ΄ όλο τον κόσμο, προκλήθηκε, εννοείται, από την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Το ενδεχόμενο αρνητικού αποτελέσματος, ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την αποδοχή του νέου προγράμματος αντιμετώπισης του χρέους, ήταν αυτό που πυροδότησε τις κολοσσιαίες αντιδράσεις, τόσο των αγορών, όσο και των άλλων κρατών της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.
Ο Γ. Παπανδρέου κατηγορήθηκε και χαρακτηρίστηκε με χίλια δυο "κοσμητικά" επίθετα, κυριότερα των οποίων ήταν το "ανεύθυνος" και το "τυχοδιώτης", επειδή τόλμησε ν΄ αναζητήσει την παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις. Σύμφωνα με την ουσία των αντιδράσεών τους, οι επικριτές του θεώρησαν και θεωρούν, πως τα πράγματα - ως προς την Ευρώπη - είναι δεδομένα και δεν χρειάζονται λαϊκή επιβεβαίωση.
Ο πρωθυπουργός, αφού εξήγησε και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, (υπουργικό συμβούλιο και Κοινοβουλευτική ομάδα) και στη βουλή, τους λόγους του και τις απόψεις του, τράβηξε πίσω την πρόταση για δημοψήφισμα, θεωρώντας πως η έγκριση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου με μεγάλη πλειοψηφία από το κοινοβούλιο, δίνει έμμεσα την ίδια απάντηση, που αυτός επεδίωκε από την προσφυγή στο λαό.

Κι έτσι πήρε, χθες τη νύχτα, ψήφο εμπιστοσύνης !...
Ο ίδιος, εκφράζοντας και τη βούληση μιας μεγάλης μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προσέδωσε στο ΝΑΙ και το χαρακτήρα της εντολής για την ανάληψη πρωτοβουλίας, προκειμένου να υπάρξει, επιτέλους, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ή όπως αλλιώς ονομασθεί), δηλώνοντας - για μια ακόμα φορά - πως για να διευκολύνει αυτή την εξέλιξη, δέχεται να μείνει εκτός πρωθυπουργίας.
Χωρίς να "παίζει παιχνίδια", όπως δήλωσε, ο Γ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει, από σήμερα κιόλας, να υλοποιήσει την εντολή που πήρε τη χθεσινή νύχτα από τη βουλή, πηγαίνοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητώντας του να διερευνήσει το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας νέας κυβέρνησης ευρείας στήριξης και πλειοψηφίας.
Έως ότου - με το καλό (?) - η διαδικασία αυτή καταλήξει, η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της και συνεχίζει το έργο της, μέσα σε μια κρίσιμη συγκυρία, με πάμπολλες και λεπτές απαιτήσεις. Φυσικά στη θέση του παραμένει και ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τον συντονισμό και την καθοδήγηση του κυβερνητικού έργου : η βουλή δεν ψήφισε την αδρανοποίηση της κυβέρνησης, ούτε, φυσικά, του πρωθυπουργού, απλά του έδωσε εντολή, για μια επί πλέον αποστολή, το άνοιγμα της διαδικασίας για μια συνεργασία ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, η οποία, εφ΄ όσον ευοδωθεί, θα εκφραστεί με μια νέα κυβέρνηση και μ΄ ένα πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Αυτή η νέα φάση της πολιτικής ζωής ξεκινά άμεσα, από σήμερα, όλοι τίθενται μπροστά στις ευθύνες τους κι οφείλουν να πάρουν καθαρή θέση. Η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, για να χειριστεί τη δεκάδα των μεγάλων και κρίσιμων για το μέλλον της Ελλάδας. ζητημάτων που υπάρχουν, είναι επιζητούμενη και πολυπόθητη. Αν, όμως, κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατόν, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει μόνο του, ο Γ. Παπανδρέου θα συνεχίσει την κύρια αποστολή του, αυτή της διάσωσης της χώρας από την καταστροφή !...
Για τους εμφανιζόμενους εραστές των πρόωρων εκλογών, (όπου κι αν είναι αυτοί...), οι χαρακτηρισμοί που οι ίδιοι χρησιμοποίησαν ενάντια στον πρωθυπουργό, για την πρόταση του δημοψηφίσματος, αρκούν, προς το παρόν !...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου