Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

"Πρόσωπο της Χρονιάς" ο ανώνυμος διαδηλωτής

Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το περιοδικό TIME στην ετήσια επιλογή του "Προσώπου της Χρονιάς" πρωτοτύπησε, καθώς αντί να επιλέξει ένα (γνωστό) πρόσωπο, αποφάσισε να βάλει στο εξώφυλλο του τον "ανώνυμο διαδηλωτή".

Μάλλον όμως έχει δίκιο στην επιλογή του: Το 2011- όντως- χαρακτηρίστηκε από αναρίθμητες διαδηλώσεις ανά τον κόσμο που επηρέασαν (ή έβαλαν τα θεμέλια) τον ρου της Ιστορίας.
Το TIME σημειώνει ότι επελέγη ο "ο ανώνυμος διαδηλωτής": Από την Αραβική Άνοιξη, μέχρι την Αθήνα και από το Κίνημα Occupy Wall Street μέχρι τη Μόσχα.

Το αμερικανικό περιοδικό προχώρησε σε αυτή την επιλογή, μολονότι σύμφωνα με τη διαδικτυακή ψηφοφορία, το πρόσωπο που συγκέντρωνε τις περισσότερες προτιμήσεις του κοινού ήταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

"Η Ιστορία πολλές φορές προκύπτει εκ των υστέρων και τα γεγονότα αποκτούν αξία μόνο όταν γυρίζουμε πίσω και τα αναζητούμε. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι όταν ένας νεαρός πωλητής φρούτων θα επιχειρούσε να αυτοπυρποληθεί σε μια πόλη της Τυνησίας που ούτε καν υπήρχε στον χάρτη, θα προκαλούσε κύμα διαμαρτυριών που θα έριχναν δικτάτορες στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, ενώ θα ταρακουνούσαν καθεστώτα στη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν", σημειώνει το σχετικό κείμενο του περιοδικού.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι παγκόσμιες διαδηλώσεις έχουν επηρεάσει χώρες με πληθυσμό τριών δισεκατομμυρίων.

Επίσης, το λήμμα "διαμαρτυρία" έκανε- στη διάρκεια του 2011- την εμφάνιση του σε ηλεκτρονικά και παραδοσιακά ΜΜΕ περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην Ιστορία.       
 Nooz.gr  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου