Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Το σύστημα 4-4-2!

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση καταγγελιών του πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη, οι οποίες μαρτυρούν διάβρωση του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ζήτησε από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπονή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.
Στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Σπινέλλης μίλησε για τον κανόνα του 4-4-2, που όπως είπε, αποτελεί κοινό μυστικό και εξήγησε ότι το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που επιβάλλεται στον εκάστοτε φορολογούμενο, το άλλο 40% αντιστοιχεί στη μίζα του εφοριακού και μόλις το 20% αποτελεί το ποσοστό του προστίμου που καταλήγει τελικά στα δημόσια ταμεία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί, «ώστε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτά να κατατεθούν, παρότι θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί έως τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπ' όψιν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της δικαιοσύνης».

«Έστω και τώρα όμως», συμπληρώνεται, «εάν από την προκαταρκτική εξέταση, μπορούν να προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτό θα ήταν προς όφελος της προσπάθειας που γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αλλαγή στις σχέσεις κράτους και πολιτών».

Στη Βουλή οι αποκαλύψεις

Τις καταγγελίες του πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Οι αποκαλύψεις του κ. Σπινέλλη έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της Διεθνούς Διαφάνειας σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατέχει σε θέματα διαφθοράς παγκοσμίως την 80ή θέση ανάμεσα σε 183 χώρες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την προτελευταία θέση με τελευταία τη Βουλγαρία», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησής του.

Ο κ. Παπαδημούλης υποστηρίζει ότι η επιχείρηση των συλλήψεων φοροφυγάδων και οφειλετών προς το δημόσιο φαίνετα να εξελίσσεται σε φιάσκο. Οπως αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17 συλλήψεις από το ΣΔΟΕ και άλλες 32 συλλήψεις από την Οικονομική Αστυνομία για συνολικά χρέη πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες όμως απέφεραν στα κρατικά ταμεία μόνο 50.000 ευρώ.

«Την ίδια στιγμή η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού λόγω υστέρησης εσόδων και υπερβάσεις δαπανών ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ετοιμάζει νέα καταιγίδα μέτρων που θα πλήξουν για ακόμη μια φορά τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα», συμπληρώνει και ερωτά τον υπουργό:

-Πώς σχολιάζει τις αποκαλύψεις του κ. Σπινέλλη; Σχετίζονται αυτά με την πρόσφατη παραίτηση του; Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών είχε επισημάνει τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς και φοροδιαφυγής στην κυβέρνηση; Αυτή τι έκανε να τα αντιμετωπίσει;

-Ποια μέτρα ελήφθησαν τα τελευταία 2 χρόνια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τι απέδωσαν; Τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα; Εάν όχι, γιατί;

-Πότε προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο; Θα κινείται στην κατεύθυνση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης κατανομής των φορολογικών βαρών και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής;

-Εχει την πρόθεση να προχωρήσει στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο; Με ποιο τρόπο θα το κάνει;

-Σε ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει για την αναδιοργάνωση και την εξυγίανση των φοροελεγκτικών μηχανισμών;

Συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής

Εν τω μεταξύ, σήμερα συνήλθε η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής και εξετάστηκαν οι δράσεις που έχουν αναπτυχθεί ως τώρα, τα προβλήματα που έχουν προκύψει, καθώς και το αποτέλεσμα σε σχέση με τη φορολογική συμμόρφωση.

Αποφασίστηκε:

- Τα πορίσματα από τις έως τώρα δράσεις, που συνδέονται με την ανάγκη τροποποιήσεων της νομοθεσίας, να μετατραπούν σε κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό αφορά τη φορολογική ποινική νομοθεσία, την νομοθεσία που διέπει τις φορολογικές δίκες και ουσιαστικές διατάξεις φορολογικού δικαίου.

- Για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών να λειτουργεί ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο και να συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε επίπεδο αρμοδίων Γενικών Γραμματέων η Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες

- Να συντονιστούν οι δραστηριότητες του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι δραστηριότητες του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ και ΓΔ. Τελωνείων) της Ελληνικής Αστυνομίας και των δημοτικών αρχών, σε σχέση με την καταπολέμηση του παραεμπορίου.

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, συνδέεται και με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την φορολογική διοίκηση, το οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα πριν από δύο μήνες.

Όλα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, εντάσσονται στα «προγεφυρώματα» προς το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που είναι ο μεγάλος στόχος του πρώτου τριμήνου του 2012.

i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου