Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Πολιτική Κουζίνα και συνταγές μαγειρικής

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Είναι εξαιρετικά προσβλητική για τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό και λίαν ταπεινωτική για τη Δημοκρατία η μεθόδευση που συντελείται στο παρασκήνιο για την βίαιη απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου και η ανατροπή της Κυβέρνησης εκτός της Βουλής.
Οι όποιες διαδικασίες περισσότερο από ποτέ είναι τώρα αναγκαίο να κινηθούν εντός του Κοινοβουλίου όπου όλοι οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού οφείλουν να πάρουν θέση και ο καθένας με βάση τη συνείδησή του να τοποθετηθεί για τα όσα δραματικά τεκταίνονται στη χώρα.Κάθε άλλη κίνηση, πρωτοβουλία ή προτροπή από όπου και αν προέρχεται συνιστά συνταγματική εκτροπή που παραπέμπει σε άλλες ερεβώδεις εποχές. Σαφώς τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και οι βουλευτές της πλειοψηφίας έχουν όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη να διατυπώνουν τις προτάσεις τους για την έξοδο από την κρίση αλλά πάντα στο φως του ήλιου και προφανώς στο πλαίσιο των συνταγματικών ορίων.
Η κατάσταση είναι από μόνη της όχι μόνο περίπλοκη αλλά και επικίνδυνη και ώρα με την ώρα- λόγω των ανεύθυνων και αντιφατικών δηλώσεων- επιδεινώνεται δραματικά.
Η διαπίστωση ότι όλα κρέμονται σε μια κλωστή δεν αφορά μόνο το μέλλον της Κυβέρνησης και την προσωπική πορεία του Πρωθυπουργού αλλά την ίδια τη χώρα!
Τις τελευταίες ώρες οι πολίτες παρακολουθούν ενεοί την πλειοδοσία ανευθυνότητας και υστεροβουλίας πολιτικών αρχηγών καθώς ο καθένας από αυτούς σταθμίζει τις εξελίξεις στα δικά του μέτρα και προτείνει βολικές λύσεις σύμφωνες με τις δικές του επιδιώξεις.
Τις στενές κομματικές επιδιώξεις έστω και αν απάδουν με την εθνική ανάγκη.
ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τάσσονται υπέρ της άμεσης διεξαγωγής εκλογών ενώ από την πλευρά τους ΛΑΟΣ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ προτείνουν Κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τη σύσταση προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση ζήτησε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς αρνούμενος να συναντηθεί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και να συζητήσει έστω τα διαδικαστικά της πρότασή του. Προηγήθηκε βεβαίως το «ανάποδο ψαλίδι» και η Ν.Δ από επικριτής της δανειακής σύμβασης, εμφανίζεται τώρα υπερασπιστής των συμφερόντων του λαού και εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας που διασφαλίζονται μέσω της δανεικής σύμβασης…
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος- μετά από πολύ καιρό- κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ως συνεγγυητή της μνημονιακής πολιτικής!
Στο παιχνίδι μετέχουν και Μέσα Ενημέρωσης τα οποία δεν καλύπτουν απλώς τα γεγονότα αλλά κάποια από αυτά – δίνουν την εντύπωση ότι- επιχειρούν να ποδηγετήσουν τις εξελίξεις και να επιβάλλουν τις επιδιώξεις τους.
Κλαυσίγελο προκαλούν και τοποθετήσεις των ζαλισμένων από τις εξελίξεις βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι αρνούμενοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της στιγμής επιχειρούν με κουτοπόνηρες και φαιδρές δηλώσεις, να πάρουν θέση στην αφετηρία της επόμενης μέρας.
Μόνο που η επόμενη μέρα ακόμη δεν έχει σχηματοποιηθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου ακόμη δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.
Ως νόμιμος Πρωθυπουργός που τιμήθηκε από το 45% του ελληνικού λαού, εφόσον δεν κρίνει ότι πρέπει να παραιτηθεί οφείλει να τοποθετηθεί στη Βουλή και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Εάν η Βουλή απορρίψει το αίτημά του πρέπει να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης και να ανοίξει τις διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Στην περίπτωση αυτή το ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει τη νέα ηγεσία του μέσα από μια πλειάδα έμπειρων στελεχών.
Αυτές είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί το συμφέρον του ελληνικού λαού και να προστατευθεί το κύρος και η λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Οι προσκλήσεις προς το λαό για ανατροπή της κυβέρνησης και του πολιτεύματος εκτός από επικίνδυνες είναι και τραγικές. Σημαίνουν πτώχευση, αποβολή από το Ευρώ, διεθνή απομόνωση, αποκλεισμό από τις αγορές.
Με δυο λόγια σημαίνουν φτώχεια ενδεχομένως μεγαλύτερη από αυτή που γνώρισαν οι μεγαλύτεροι την περίοδο της (πραγματικής) γερμανικής κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου