Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Τι ακριβώς εγγυάται ο Σαμαράς;

ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


Καλές και διασκεδαστικές είναι οι μεγαλοστομίες για ανενδότους και άλλα φαιδρά, αλλά πολύ καλύτερο θα ήταν να εξηγούσε ο Σαμαράς τι ακριβώς θα κάνει για να μη βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης.
 
Αμετακίνητη άποψή μου είναι πως για να σχηματίζει κανείς σωστή εικόνα σε σχέση με ένα πρόβλημα, δεν θα πρέπει να εστιάζει την προσοχή του σε μία μόνο από τις παραμέτρους του, αλλά θα πρέπει να τις εξετάζει και να τις αναλύει όλες. Οταν μάλιστα το πρόβλημα αυτό ταυτίζεται με το μέλλον της χώρας, τότε είναι υποχρέωσή του να το κάνει.
Τέτοιο πρόβλημα είναι η δανειακή σύμβαση της 27ης Οκτωβρίου. Κι όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την προστασία της και, κατά συνέπεια, την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας, θα πρέπει να εξετάζει τις συμπεριφορές και τις πρακτικές όλων και ιδιαίτερα εκείνων που είναι σε θέση να επηρεάσουν την τύχη της. Κι αυτήν τη δυνατότητα δεν την έχει μόνο η κυβέρνηση.
Είναι αναμφισβήτητο ότι η απόφαση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες για τα συμφέροντα του τόπου εξελίξεις. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι αυτός ο μοναδικός κίνδυνος που υπάρχει. Η σύμβαση για να ισχύσει πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή. Γνωρίζετε εσείς κανέναν, εκτός του ΠΑΣΟΚ, που να δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να την υπερψηφίσει; Εγώ δεν ξέρω κανέναν.
Ακουσα τη χθεσινή ομιλία του Σαμαρά στους βουλευτές του. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι μέσω του δημοψηφίσματος ο Παπανδρέου αποβλέπει στη δικαίωση της πολιτικής που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα. Εχει δίκιο. Η θετική έκβαση ενός δημοψηφίσματος θα ενείχε και αυτή την ερμηνεία. Αλλά ο αρχηγός της ΝΔ δεν σταμάτησε εκεί. Προχώρησε και στην εξωφρενική άποψη ότι άλλο είναι η δανειακή σύμβαση και άλλο οι πολιτικές δεσμεύσεις που εξασφαλίζουν το δάνειο. Οτι είναι δικαίωμά μας ν' αποδεχόμαστε το ένα και ν' απορρίπτουμε το άλλο.
Απορία: αν αύριο βρεθεί στη θέση του πρωθυπουργού τι ακριβώς θα κάνει με τη σύμβαση; Θα την ψηφίσει, θα υποστηρίξει ότι "άλλο τα λεφτά και άλλο οι υποχρεώσεις", θα επιχειρήσει να την επαναδιαπραγματευτεί ή θ' ακούσουμε κανένα άλλο, ανάλογης αφέλειας, σενάριο; Και είναι οι λογικές αυτές επαρκείς για να εξασφαλιστεί το δάνειο, ν' αποφύγουμε τη χρεοκοπία και να μην κινδυνεύσει η θέση μας στην Ευρωζώνη;
Καλές και διασκεδαστικές είναι οι μεγαλοστομίες για ανενδότους και άλλα φαιδρά, αλλά πολύ καλύτερο θα ήταν να εξηγούσε ο Σαμαράς τι ακριβώς θα κάνει για να μη βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης. Ελπίζω κάτι περισσότερο από επαναδιαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου