Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Τουριστική προβολή στην Πιερία... το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για την οργάνωση της τουριστικής προβολής στην Πιερία. Μιλάνε για Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και φυσικά μας "βομβαρδίζει" η Γαλάζια Μπάρμπι με Δελτία Τύπου από συμμετοχή σε εκθέσεις όπου υποτίθεται προβάλλουμε την Πιερία. Τελευταία τέτοια απόπειρα η Τσεχία.
Επειδή πολλοί σοδόμησαν την Πιερία στο όνομα της τουριστικής προβολής καιρός είνια να πούμε καποιες αλήθειες επιτέλους.

 Το προϊόν
Σε ότι αφορά το τουριστικό προϊόν, την Πιερία έχουμε το καλύτερο δυνατό με πλεονεκτήματα τα οποια όμως ποτλε δεν αξιοποιήσαμε. Ακτές όχι απ τις καλύτερες και φυσικά όλα τα χρόνια κάναμε ότι μπορούσαμε για να τις υποβαθμίσουμε όσο μπορούσαμε. Κτίσαμε πάνω στο κύμα, δεν κάναμε τις απαραίοτητες υποδομές όπως βιολογικοί καθαρισμοί, παραλιακός δρόμος, δεν φροντίσαμε για την αναβάθμιση του αστικού τοπίου των παραλιακών οικισμών. Η εθνική οδός αντί να είναι δρόμος ασφαλούς και ταχύτατης σύνδεσης με τις ακτές "έκοψε" την Πιερία στη μέση και τα διόδια έγιναν ο ανασταλτικός παράγοντας για τους επισκέπτες.
Οι άνθρωποι 
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού μόνο για το επάγγελμα αυτό δεν κάνουν! Άσχετοι που βρέθηκαν με λίγα χρήματα είτε από το κύριο επάγγελμά τους (μάνάβηδες, μπακάληδες, έμποροι, εργολάβοι, αγρότες, γιατροί, καθηγητές, δικηγόροι  και άλλοι επαγγελματίες) είτε αφού "έφαγαν" τα νιάτα τους στην "ξενητειά" ήλθαν στην Πιερία, αγόρασαν μια έκταση και έστησαν μια ξενοδοχεαική μονάδα ή ένα κτήριο με ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Κι αν τύχει και είναι καλοσυνάτοι άνθρωποι πάλι καλά. Αν τύχει και είναι "στιμένα έντερα" αλλοίμονο σ αυτούς που θα επιλέξουν να κάνουν διακοπές την επιχείρησή τους.
Καμιά γνώση της τουριστικής αγοράς (εσωτερικής και εξωτερικής) καμιά γνώση για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας μιας τουριστικής μονάδας, της διαχείρισης των επισκεπτών κλπ κλπ
Οι φορείς 
Οι φορείς του τουρισμού είναι ανάλογοι των ανθρώπων του κλάδου. Οργανώθηκαν κυρίως τα τελευταία 15 χρόνια και ακόμη βρίσκονται σε εφηβικές εξάρσεις ανάλογα με τα κελεύσματα των καιρών, τις ορέξεις των ανθρώπων που εκλέγονται στα Διοικητικά Συμβούλια και τις διασυνδέσεις τους με την τοπική πολιτική και κομματική εξουσία.

Ο Οργανισμός τουριστικής προβολής
Η συζήτηση για τον οργανισμό τουριστικής προβολής έχει προϊστορία 15 χρόνων. Καπου εκεί στο 1997-98 ξεκίνησε αλλά στη συνέχεια η τότε Νομαρχιακή Αρχή δεν ήθελε άλλους στα πόδια της. Χειριζόταν καλά - προς όφελός της φυσικά και διαιώνισής της - το θέμα της τουριστικής προβολής. Ταξιδάκια των υπαλλήλων και των Νομαρχιακών Συμβούλων να περνούν καλά ανα τα Βαλκάνια (να επιβεβαιώσουν τον ανδρισμό τους) και το αποτέλεσμα συγκεκριμένο. Αν πάει ακλά η χρονιά έλεγαν πως έκανα καλή δουλειά στην τουριστική προβολή. Αν πήγαινε άσχημα έφταιγε η κυβέρνηση ποιυ δεν μας προσέχει κακές συγκυρίες και ότι άλλο μπορούσαν να βρουν. Μόνο αυτοί δεν έφταιγαν!
Το ίδιο τροπάρι και τώρα ...
Κατάλοιπο αυτής της κατάστασης και τα συνεχιζόμενα ταξιδάκια υπαλλήλων της Περιφέρειακής Ενότητας όπως αυτή πρόσφατα στην Τσεχία και η σχετική φωτογραφία.
Αντι να δείξει το περίπτερο της Πιερίας για την οποία πήγε υποτίθεται να δουλεψει, - που είναι η Πιερία οέο; - έχει φωτογραφία την αφεντιά του και το χαρέμι του. Πέρασες καλά γαμικουλίδη για άλλη μια φορά με τα λεφτά μας και θέλεις και να μας το δείξεις....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου