Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Δελφίνοι και υπευθυνότητα

Από ΤΣΟΥΓΔΩ
Μόλις προχθές, τελείωσε το θρίλερ με την 6η δόση καθώς το Eurogroup ανακοίνωσε οτι τελικά και μετά από πολλές καθυστερήσεις και παλινωδίες, θα εκταμιευθεί. Έχουν περάσει ήδη 48 ώρες και κανένα νέο δράμα δεν έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των τηλεπολιτών.
Τις τελευταίες ημέρες όμως ομάδα πολιτών στους οποίους έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός "δελφίνοι" ζουν το δικό τους προσωπικό θρίλερ/δράμα/ανάσταση, το οποίο θεωρούν οτι ενδιαφέρει άμεσα τον χειμαζόμενο Έλληνα πολίτη, από τον οποίον απ' οτι φαίνεται έχει αφαιρεθεί και το δικαίωμα στην ηρεμία.
Οι άνθρωποι που έχουν χαρακτηριστεί "δελφίνοι", τυχαίνει αυτή τη στιγμή να κατέχουν Υπουργικές θέσεις σε κυβέρνηση Εθνικής σωτηρίας, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, όπως υπουργική θέση κατείχαν και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Πολλοί εξ' αυτών μάλιστα συνέβαλαν με τη στάση τους στη συγκρότηση της κυβέρνησης αυτής, αλλά και στην άκρως δημοκρατική αντικατάσταση εκλεγμένου Πρωθυπουργού από τον νυν Πρωθυπουργό.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς, τώρα που τα "ανεύθυνα σταγονίδια" παραμέρισαν και ανέλαβε ένας ικανός τεχνοκράτης στο όνομα του οποίου όλοι πίνουν νερό, οι δελφίνοι, μερικοί εκ των οποίων ένιωσαν το ταλέντο τους να παγιδεύεται από έναν "ανεπαρκή" Πρωθυπουργό, να τα δώσουν όλα μέχρι τις προσεχείς εκλογές. Αντ' αυτού παρατηρείται και απ' ότι φαίνεται το παρατηρεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είμαι βέβαιη πως δεν έχει σημαντικότερα προβλήματα να ασχοληθεί, οτι έχουν αρχίσει να γίνονται κινήσεις στην εσωκομματική σκακιέρα οι οποίες μας ανησυχούν όλους, γιατί σχετίζονται άμεσα με την κυβερνητική ηρεμία.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή κανέναν δεν αφορά το μέλλον του Πασοκ, το μέλλον των δελφίνων ή η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί για τον δρόμο προς την 4η Ελληνική Δημοκρατία, μετά τη νέα κηδεία που αναμένεται να γίνει στην χιλιοκηδευμένη Μεταπολίτευση. Μας αφορούν πιο πεζά πράγματα, όπως η σταθερότητα στη χώρα, η ηρεμία, η στήριξη στην παρούσα κυβέρνηση έτσι ώστε να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα και να ολοκληρώσει το έργο για το οποίο συγκροτήθηκε.

Είναι κοινή πεποίθηση οτι η κυβέρνηση αυτή θα έπρεπε να αποτελείται από Υπουργούς μουτζαχεντίν, όπως και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, παρ' όλα αυτά απ' οτι φαίνεται έχουμε αποδεχθεί οτι η ηρεμία, η σταθερότητα και η αποδοτικότητα (;) μίας κυβέρνησης στη χώρα μας περνούν μέσα από "δελφινικές ισορροπίες".
Ο Παπαδήμος πάντως είναι Πρωθυπουργός, άρα όποτε το θελήσει, εάν θεωρήσει οτι υπάρχουν προβλήματα στην άσκηση κυβερνητικού έργου λόγω των εσωκομματικών εξελίξεων στο Πασοκ, φαντάζομαι οτι θα ζητήσει παραιτήσεις, έτσι ώστε οι δελφίνοι να μπορέσουν να ασχοληθούν χωρίς προσκόμματα με την επόμενη μέρα στο Πασοκ.
Θα μου άρεσε πάντως σαν κίνηση να δω από κάποιον μελλοντικό διεκδικητή της αρχηγίας του Πασοκ να παραιτείται λόγω ασυμβιβάστου μεταξύ υποψηφίου αρχηγού σε κομματικό σχηματισμό και Υπουργού σε κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας".

Το μόνο σίγουρο είναι οτι οι πολίτες δεν θα θυμώσουν, όσοι ήταν να εξοργιστούν και να καταγγείλουν την όποια "χουντάρα" το έχουν κάνει. Το μόνο που προσωπικά επιζητώ πλέον, είναι έστω και την τελευταία στιγμή, πολιτικοί που δεν είναι έξω από το κάδρο των ευθυνών να δείξουν υπευθυνότητα.
Το μέλλον ενός κομματικού σχηματισμού, πόσο μάλλον το πολιτικό μέλλον και οι φιλοδοξίες μεμονωμένων ατόμων, ενδιαφέρουν μόνο τους ίδιους και το περιβάλλον τους.

Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρητικά, καθώς η συζήτηση για την επόμενη μέρα στο Πασοκ δεν έχει ανοίξει επισήμως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου