Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Hξεραν, αλλά αδιαφορούσαν

 ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σταχυολογώ τρεις ειδήσεις από τη χθεσινή επικαιρότητα. Η πρώτη είναι η σύλληψη ενός ακόμη μεγαλοεπιχειρηματία με χρέη εκατομμυρίων στην Εφορία. Η δεύτερη είναι η διαπίστωση ότι η ηλεκτρονική δημοπρασία φαρμάκων είχε ως αποτέλεσμα την αγορά σκευάσματος με έκπτωση 93%. Η τρίτη είναι ότι το ενδεχόμενο να παρακρατείται ηλεκτρονικά ο ΦΠΑ στην πηγή, όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη, μελετάται τώρα και στη χώρα μας.
Υποθέτω πως αν κάποιος ειδικός υπολογίσει τα έσοδα που θα είχαν αποφέρει οι ενέργειες αυτές αν είχαν εφαρμοστεί πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, σήμερα δεν θα είχαμε τα προβλήματα που έχουμε.
Δυστυχώς κανένα τέτοιο μέτρο δεν εφαρμόστηκε πριν από δέκα, είκοσι ή και τριάντα χρόνια. Αλλά τα προβλήματα της φοροδιαφυγής, της μη απόδοσης του ΦΠΑ και της υπερτιμολόγησης των φαρμάκων υπήρχαν και τότε, δεν δημιουργήθηκαν τώρα. Μόνο που κανένας από τους κυβερνήσαντες όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε σκεφτεί να προχωρήσει σε τέτοιες ή παρόμοιες πρωτοβουλίες, αν και δεν αποτελούσαν καμία ιδιαίτερη πρωτοτυπία. Κάθε σοβαρό κράτος ήξερε ότι το δημόσιο χρήμα πρέπει να προστατεύεται και ότι όποιοι το ενθυλάκωναν παρανόμως πρέπει ν' αντιμετωπίζονται ως κακοποιοί.
Στις ΗΠΑ το ήξεραν και το εφάρμοζαν πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ακόμη. Στην Ελλάδα το ανακαλύψαμε το 2011 και υπό την απειλή της χρεοκοπίας. Προσωπικά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως αν δεν είχαν συμβεί όσα συνέβησαν, η φοροδιαφυγή θα παρέμενε ουσιαστικά ακαταδίωκτη στη χώρα και η δικαστική εκκαθάριση μιας φορολογικής εκκρεμότητας θα έφτανε τα 13 χρόνια. Οπως ανενόχλητοι θα έμεναν και όσοι λεηλατούν τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία υπερτιμολογώντας φάρμακα.
Εχουμε συνηθίσει -και όχι άδικα- να κατηγορούμε τους πολιτικούς για πολλά απ' αυτά που έχουν κάνει. Ωστόσο, θα ήμασταν πιο κοντά στην πραγματικότητα αν τους κατηγορούσαμε για όσα δεν έχουν κάνει. Και όχι γενικά κι αόριστα, αλλά για πράξεις και παρεμβάσεις που ήταν απόλυτα αναγκαίες, όλοι τις ξέραμε και τις αναφέραμε, ακόμη και οι ίδιοι οι πολιτικοί τις ξόρκιζαν, αλλά ποτέ και κανένας δεν ασχολήθηκε σοβαρά μαζί τους.
Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Γι' αυτές και άλλες, πολλές παραλείψεις.
bartzinopoulos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου