Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

"Ο Παπανδρέου ηγείτο μιας χώρας μεσαίου βάρους, αλλά αγωνίσθηκε σας πυγμάχος βαρέων βαρών"

O  Ρίτσαρντ Πάρκερ, σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, κατέγραψε πρόσφατα στην Boston Globe την άποψη του για την αλλαγή της κυβέρνησης. Χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή χρησιμοποιήσε ένα αρκετά εύστοχο εκφραστικό σχήμα:

– Πώς ερμηνεύετε την τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Παπανδρέου;
– Ενας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε σε έναν τέως πρωθυπουργό της Ελλάδας μόλις μία εβδομάδα μετά την παραίτησή του. Πόσες φορές έχει συμβεί κάτι τέτοιο στην ελληνική Ιστορία; Το μήνυμα για τους Έλληνες είναι η παρομοίωση που κάνουμε εδώ στην Αμερική για τους πυγμάχους. Ο Παπανδρέου ηγείτο μιας χώρας μεσαίου βάρους, αλλά αγωνίσθηκε σας πυγμάχος βαρέων βαρών. Έχει τον σεβασμό ισχυρών ανθρώπων όπως ο πρόεδρος Ομπάμα. Δεν θα ξαναδείτε τέτοια εκτίμηση προς Ελληνα ηγέτη, τουλάχιστον όχι στους Έλληνες πολιτικούς που βλέπω στον ορίζοντα.
Προσέξτε ακόμα δυο σημεία:

– Δεν είχε ενημερώσει Μέρκελ και Σαρκοζί για το δημοψήφισμα; 
– Δεν με ρώτησε, αλλά το δικό μου πολιτικό ένστικτο λέει ότι εάν το είχε κάνει μπορεί να βοηθούσε. Ομως, δεν έχω ιδία εικόνα για τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί όπως έχει ο ίδιος από τις άμεσες επαφές μαζί τους.

- Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο σωστός άνθρωπος για τη συγκεκριμένη στιγμή, όπου αυτό που χρειάζεται είναι η διασφάλιση της έκτης δόσης και της νέας χρηματοδότησης. Και είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι θα πρόκειται για ένα πραγματικό «κούρεμα» 50% και όχι όπως αυτό της 21ης Ιουλίου που έκανε λόγο για 21% και τελικά η μείωση στην ουσία έφθασε να είναι 5%. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ποιο δίκαιο θα διέπει την έκδοση των νέων ομολόγων. Οι Ελληνες πρέπει να επιμείνουν να είναι το ελληνικό ή τουλάχιστον το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά όχι το βρετανικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου