Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τρισέ: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποτίμησαν την ελληνική κρίση

Οι ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης του ελληνικού χρέους, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το δανεισμό της χώρας, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Σε συνέντευξή του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν έχουν εκτιμήσει σωστά την έκταση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.
«Δεν θα έπρεπε να υποτιμήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης», δήλωσε ο  Τρισέ στη συνέντευξη, σημεία της οποίας αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σε άλλη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC και αναμεταδίδει το Bloomberg, ο Τρισέ επεσήμανε ότι όλες οι κυβερνήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση, είχαν εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Με την εκ των υστέρων εμπειρία, θα έπρεπε να εφαρμόσουν αυστηρά τους κανόνες που ίσχυαν τότε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο CNBC, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να εφαρμόσουν αμέσως τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα.

Η κρίση χρέους την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν έχει ξεπεραστεί παρά τα μέτρα που αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε  συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Στη συνέντευξή του αυτή, ο Τρισέ πιέζει τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να κρατήσουν την υπόσχεσή τους για μείωση των κολοσσιαίων χρεών στην Ευρώπη.


Τρισέ: Η κρίση δεν έχει τελειώσει

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει. 'Εφερε στο φως την αδυναμία των αναπτυγμένων οικονομιών. Βλέπουμε σήμερα την αδυναμία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας, αλλά επίσης τις αδυναμίες της Ευρώπης», τονίζει ο Τρισέ.

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες «έχουν τώρα δύσκολη δουλειά μπροστά τους».

«Η πλήρης και γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων αυτών είναι απολύτως σημαντική.
Πρέπει να επιβλέψουμε τη διαδικασία αυτή με μεγάλη προσοχή. Είναι πλέον καιρός να δράσουμε», υπογράμμισε.

Απέναντι στην κρίση, ο Τρισέ προτείνει μια ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις 17 χώρες της ευρωζώνης.

«Θα έλεγα, ως πολίτης της Ευρώπης και όχι ως πρόεδρος της ΕΚΤ, ότι πρέπει να δεσμευτούμε σε μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με απολύτως καθορισμένες ευθύνες», τόνισε.

Η θητεία του Τρισέ στην ΕΚΤ ολοκληρώνεται σήμερα και  ο διάδοχός του, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, θα κάνει την πρώτη εμφάνισή του στους δημοσιογράφους ως επικεφαλής της ΕΚΤ, την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου