Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

UBS: Bλέπει κι άλλο haircut για την Ελλάδα και μη εθελοντική αναδιάρθρωση

Θεωρεί ότι το ελληνικό default θα είναι ένα πολύ καλό νέο για το ευρω-σύστημα.
Το 2012 δεν θα μοιάζει σε τίποτα με το 2011, σύμφωνα με ην UBS, λόγω του ρόλου που θα αναγκαστεί να αναλάβει η ΕΚΤ και του default που πιθανώς θα κυρήξει η Ελλάδα.

Στις αρχές του 2011, η ρητορική της ΕΚΤ ήταν «επιθετική» και μετά ακολούθησαν αυξήσεις επιτοκίων τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, την στιγμή που η Fed προετοιμαζόταν να ξεκινήσει το δέυτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το 2012 θα είναι εντελώς διαφορετικό καθώς η ΕΚΤ είναι πιθανό πως θα μειώσει σε νέα ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια, στο 0,5% και μπορεί να ξεκινήσει το πρώτο άμεσο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό αναμένεται, σύμφωνα με τη UBS, να χτυπήσει την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, καθώς η Fed δεν αναμένεται να συνεχίσει το QE, και αυτός είναι ο μοναδικός και σημαντικότερος λόγος να είναι κανείς bearish στο ευρώ.

Υπάρχει πλέον μία οριστική προθεσμία για το ελληνικό PSI, που είναι η λήξη ομολόγων στις 20 Μαρτίου. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζουν να υποθέτουν ένα ...
....εθελοντικό PSI με 50% haircut και μείωση του ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ στο 120% μεχρι το 2020.

Όμως, σύμφωνα με τη UBS, οι αστοχίες στα έσοδα της ελληνικής κυβέρνησης λόγω της πολύ βαθύτερης από το αναμενόμενο, ύφεσης, αναμένεται να καταλήξουν σε μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα, κάτι το οποίο με την απουσία νέων επίσημων δανείων, σημαίνει ότι θα υπάρξει νέο μεγαλύτερο haircut στα ελληνικά ομόλογα, κι έτσι αναγκαστική αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους.

Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να επιβάλει μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της στους επενδυτές, τότε η αγορά θα κινηθεί ταχύτατα προς την Πορτογαλία, και όχι μόνο. Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ένα τείχος για τις χώρες γύρω από την Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει default της χώρας, αλλά είναι πολύ περιορισμένο: 150 δις ευρώ προς το ΔΝΤ και έναρξη του ESM στα μεσα του 2012. Σύμφωνα με την UBS, αυτά δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν την περίπτωση που η Ισπανία ή η Ιταλία, χάσουν την πρόσβασή τους στις αγορές.

Αυτό το σενάριο θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός που θα ενεργοποιήσει τα CDS και πολλοί θα το καλωσορίσουν μάλιστα, όπως σημειώνει ο οίκος, καθώς ένα κανονικό default της Ελλάδας σημαίνει ότι η χώρα είναι και επίσημα αφερέγγυα και μη ικανή να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αυτό είναι πολύ καλύτερο για την μακροπρόθεσμη υγεία του συστήματος, από το να προσποιείται η ευρωζώνη ότι η Ελλάδα είναι «Ok», τονίζει ο οίκος. Πάντως, ακόμη κανείς δεν ξέρει πώς το χρηματοικονομικό σύστημα θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα με τις πληρωμές των CDS, που θα αγγίξουν τα 80 δισ. ευρώ, και αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου