Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

20ετής έλεγχος του Πόθεν Έσχες όλων των πολιτικών

Οι Βουλευτές Πιερίας του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Παπαγεωργίου και Μ. Μίχου συνυπογράφουν προσθήκη – τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από 28 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στο σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015». Με την τροπολογία ζητείται ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» όλων όσων θήτευσαν σε θέσεις υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, γενικών και ειδικών γραμματέων Υπουργείων, προέδρων και διοικητών οργανισμών του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, την τελευταία 20ετία.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία ειδικής 29μελούς επιτροπής η οποία θα αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς και εξειδικευμένα στελέχη του δημόσιου τομέα.
Στόχος της θα είναι η διενέργεια ελέγχων σε δύο φάσεις (δειγματοληπτική – συνολική) ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρχει πλήρης εικόνα για τις μεταβολές περιουσιακών στοιχείων κάθε πολιτικού προσώπου και εφόσον προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία ο φάκελος θα αποστέλλεται στη δικαιοσύνη.
Επιπλέον, η Επιτροπή αυτή θα έχει τη δυνατότητα, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, να δημοσιοποιεί τη διαφοροποίηση της περιουσιακής κατάστασης κατά το χρονικό διάστημα ενασχόλησης των παραπάνω προσώπων με τον δημόσιο βίο και την πολιτική.
Η τροπολογία προβλέπει τη συγκρότηση ειδικής 29μελούς επιτροπής με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό, με αποκλειστικό έργο την εντός εξαμήνου, καταρχάς δειγματοληπτική και στη συνέχεια πλήρη εξέταση, των ετήσιων δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλων των προαναφερόμενων πολιτικών προσώπων σε βάθος 20ετίας.
Όπως επισημάνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «παρά τις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της διαφάνειας στην πολιτική μας ζωή, το πάνδημο αίτημα για απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία του κράτους αλλά και του πολιτικού μας συστήματος, όπως και η αυτονόητη απαίτηση των πολιτών της χώρας για την ανάδειξη των υπαιτίων που εμπλέκονται σε πρακτικές διαφθοράς στο δημόσιο χώρο και στην πολιτική μας ζωή, δεν φαίνεται να ικανοποιούνται.
Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίες συμπληρωματικές ρυθμίσεις, που θα προσδιορίζουν με θεσμικό τρόπο την άμυνα του πολιτικού μας συστήματος απέναντι σε όσους με τις πρακτικές τους κατασυκοφαντούν συλλήβδην τον πολιτικό κόσμο. Αδήριτη είναι η ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές και τολμηρές πρωτοβουλίες που θα καταδεικνύουν τους ενόχους και ταυτοχρόνως θα προασπίζουν την τιμή του μεγάλου αριθμού των πολιτικών ανδρών και γυναικών, που παρότι με εντιμότητα και ήθος υπηρετούν τον δημόσιο βίο, εντούτοις διασύρονται άδικα στο πλαίσιο της επικίνδυνης γενίκευσης «όλοι είναι ίδιοι», που δυστυχώς φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνική συνείδηση και τελευταία να οξύνεται και να μεγεθύνεται εξαιτίας της αδυναμίας αντίστασης από πλευράς του πολιτικού κόσμου.

Ειδικότερα:
Στην παράγραφο 1 μνημονεύονται οι επιτακτικοί λόγοι που υπαγορεύουν τη σύσταση ad hoc ειδικής 29μελούς επιτροπής και καθορίζεται η ακριβής σύνθεσή της.
Στην παράγραφο 2 προσδιορίζονται το αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής, το χρονικό περιθώριο στο οποίο καλείται να επιτελέσει το έργο της και η ολοκλήρωση του με την παράδοση πορισμάτων.
Στην παράγραφο 3 δίνεται η δυνατότητα δημοσιοποίησης των πορισμάτων της, στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» και θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή.


1 σχόλιο:

  1. ... ΚΆΤΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΈΓΙΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΌΠΩς ΠΡΕΠΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή