Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Έχουμε δυνατή φωνή στην Ε.Ε. γιατί ανακτούμε την αξιοπιστία μας

ΕΧΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ - ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΑ. Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΤΟΥΜΕ ΩΣ ΧΩΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΜΑΣ ΟΠΛΑ.   

 1. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών αποφασίστηκε η λειτουργία μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και σταθερότητας για μετά το 2013. Οι λεπτομέρειες, για το πώς θα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός στήριξης και ποιος θα είναι ο στόχος σε κάθε περίπτωση, μπροστά σε μια κρίση, θα καθοριστούν σε επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης, μετά από εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με τα κράτη - μέλη.

2.  Αποφασίστηκε η συμμετοχή και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο Μηχανισμό Στήριξης. Όμως, ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος και ποια ακριβώς θα είναι η ευθύνη των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αυτό είναι θέμα προς συζήτηση και προς διαπραγμάτευση.

3. Στη συζήτηση αυτή, κάποιοι όπως η Γερμανική Κυβέρνηση για παράδειγμα, πρότειναν οι τράπεζες που χρηματοδοτούν χώρες με υψηλό χρέος, να είναι προετοιμασμένες να δεχθούν μια ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμών, ή αυτό που ονομάζουμε «haircut», στο μέλλον - να χάσουν δηλαδή χρήματα.

4. Ποια ήταν η αντίδραση των αγορών σε αυτή την προοπτική; Η πρόταση προκάλεσε από την προηγούμενη εβδομάδα ένα σπιράλ υψηλών επιτοκίων για τις χώρες που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Ουσιαστικά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μπροστά και μόνο στο ενδεχόμενο να χάσουν στο μέλλον χρήματα έκαναν από τώρα ακριβότερο τον δανεισμό. Αυτό όμως, όπως υπογράμμισε στην έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι προχθές «δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο. Είναι σαν να λες σε κάποιον ότι, μια και αντιμετωπίζεις δυσκολίες, θα σε φορτώσω με ένα μεγαλύτερο βάρος. Με τον τρόπο αυτό, οδηγούνται οι οικονομίες σε χρεοκοπία».

5. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υπογραμμίσει ότι η συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο μηχανισμό στήριξης είναι λογική «αν σκεφτείτε ότι η κρίση του 2008 ξεκίνησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν ξεκίνησε από τα κράτη». Αλλά η λύση που προτείνουμε για τη συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος διαφέρει από τη γερμανική πρόταση. Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Σοσιαλιστική Διεθνή προχθές:

- «Χρειαζόμαστε νέες προσεγγίσεις, που δεν θα τιμωρούν τους πολίτες μας, αυτούς που δεν φέρουν καμία ή φέρουν έστω κάποια περιορισμένη ευθύνη, αλλά προσεγγίσεις που θα δημιουργούν βιώσιμες λύσεις. Να δημιουργήσουμε το φόρο επί των οικονομικών συναλλαγών, μέσω τραπεζικών εισφορών, να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο, ένα Ταμείο, για να αποφύγουμε τα haircuts και τις αναδιαρθρώσεις. Ένα Ταμείο που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω του φόρου επί των οικονομικών συναλλαγών και θα μπορούσε να βοηθήσει τις επενδύσεις, να προωθήσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, σε μια περίοδο αναγκαίων δημοσιονομικών περικοπών, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης για όλους».

6. Υπολογίζεται, ότι η υιοθέτηση ενός διεθνούς φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, για παράδειγμα, ένα 0,05% επί των οικονομικών συναλλαγών παγκοσμίως όπως έχει προτείνει η Σοσιαλιστική Διεθνής, μπορεί να αποφέρει πάνω από 400 δις ευρώ - δηλαδή, 400 δις ευρώ για επενδύσεις σε βιώσιμη ανάπτυξη, για διατροφική ασφάλεια και καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και της φτώχειας παγκοσμίως. Ο φόρος  αυτός θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του προβλήματος  χρέους που βιώνει σήμερα η Ευρώπη, αλλά που πολλές άλλες χώρες αντιμετώπισαν  στο παρελθόν - στην Λατινική Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική. Πρόβλημα που εντοπίζεται στο ότι οι αγορές σήμερα διστάζουν να χρηματοδοτήσουν  το δημόσιο χρέος και απαιτούν επίσης υπέρογκα επιτόκια από χώρες που  αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

7. Αυτά τα θέματα αφορούν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., δεν πρόκειται για μία ελληνο-γερμανική διαφορά. Και επειδή αυτά τα θέματα μας αφορούν όλους, η Ελλάδα με τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πλέον και άποψη και φωνή. Και θα ακουστεί δυνατά. Όπως ακούστηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου αποτρέψαμε την απώλεια του δικαιώματος της ψήφου στην Ε.Ε. από κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

- Η φωνή μας είναι δυνατή γιατί ανακτούμε την αξιοπιστία μας ως χώρα. Και την ανακτούμε γιατί οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο. Γιατί κανένας άλλος δεν τόλμησε και δεν πέτυχε μείωση πάνω από 5,5% στο έλλειμμα σε ένα χρόνο.

- Η φωνή μας όμως είναι δυνατή γιατί με την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές έμειναν στο ράφι όλα τα σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης που προωθούσαν όσοι ευθύνονται για το ότι η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας. Γιατί οι πολίτες με την ψήφο τους απαίτησαν πολιτική σταθερότητα και απέρριψαν τις Σειρήνες της αποσταθεροποίησης. Γιατί μπροστά της η Κυβέρνηση έχει πλέον μία καθαρή τριετία - μία τριετία για να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου