Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Πρόταση 8 σημείων εθνικής Συνευθύνης

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΚΤΩ ΣΗΜΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗΣ. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ  ΘΕΣΗ.

1. Η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός αδιεξόδου. Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές η εικόνα που έχουμε είναι η εικόνα μιας χώρας ακυβέρνητης, μιας οικονομίας που αυτοακυρώνεται, μιας κοινωνίας που έχει χάσει τον ιστό της και διαλύεται.  Κυριαρχεί μια απορία, ένα ερώτημα: πού βαδίζει η χώρα;
2. Η τεχνητή πόλωση και ο διχασμός που έχουν κυριαρχήσει, αυτός ο δήθεν δικομματισμός μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδηγεί πουθενά. Δεν επιτρέπει το σχηματισμό κυβέρνησης με τον έναν ή τον άλλον, ή με κορμό τον έναν ή τον άλλον. Έχουν περάσει οι εποχές των μονοκομματικών πλειοψηφιών και των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Δεν μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας εν μέσω μιας εθνικής και μιας πανευρωπαϊκής κρίσης, έχοντας απέναντί σου τους μισούς και παραπάνω Έλληνες.
3. Μια λύση υπάρχει για να σπάσει το αδιέξοδο. Ενισχυμένο ΠΑΣΟΚ εκλογικά και κοινοβουλευτικά. Ο πόλος που δίνει τη λύση  και εγγυάται τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, την οικουμενική συστράτευση.

Η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης είναι η μόνη λύση. Προτείνουμε σε όλα τα κόμματα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης με βάση 8 σημεία

Η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης είναι η μόνη λύση. Προτείνουμε σε όλα τα κόμματα που αποδέχονται το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας της χώρας, που καταδικάζουν τη βία και επιπλέον θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Μια συμφωνία εθνικής συνευθύνης. Αύριο αποστέλλεται σχετική επιστολή στους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων για να δούμε ποιος θα αυτοαποκλειστεί από την πρόταση αυτή.

Η συμφωνία εθνικής συνευθύνης προβλέπει:
-Πρώτο σημείο. Τη συμμετοχή σε ένα σύστημα διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης. Σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ή πάντως μια στάση στήριξης, συστράτευσης, δέσμευσης, μέχρι το 2014 τουλάχιστον, μέχρι τις ευρωεκλογές. Με καταδίκη της βίας, με αποδοχή του δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της χώρας.
-Δεύτερο σημείο. Όλοι μαζί, οργανωμένα, να δεσμευτούμε και να αναλάβουμε κόστος στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων. Αλλά κρατώντας όλα τα θετικά που ανέφερα και με απαράβατο όριο την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Τρίτο σημείο. Η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για τρία χρόνια. Αλλά αυτό σημαίνει, πως χρειαζόμαστε μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ευρώπη. Έχουμε βρει τα χρήματα για τον πρώτο χρόνο. Θέλουμε περαιτέρω περιορισμένη βοήθεια για τον δεύτερο και τον τρίτο
-Τέταρτο σημείο. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Όταν παρατείνεται η περίοδος των ελλειμμάτων, δημιουργείται πρόβλημα στη βιωσιμότητα του χρέους, γιατί προστίθεται χρέος στο χρέος. Άρα πρέπει να βρούμε τρόπο να κρατήσουμε σε βιώσιμα επίπεδα το χρέος, ώστε να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο της αυτοδυναμίας.
-Πέμπτο σημείο. Να γίνει ξανά η συζήτηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές, για την ανάγκη η Ελλάδα να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Ένα κράτος που λειτουργεί, μια οικονομία ανταγωνιστική, ανοιχτή στους νέους, ανοιχτή στους δημιουργικούς ανθρώπους. Γιατί ακούμε στην πραγματικότητα ένα λόγο βαθιά συντηρητικό της απόλυτης ακινησίας. Όλα τα κακά που μας οδήγησαν στην κρίση και στον όλεθρο να παραμείνουν χωρίς να τα θίξει κανείς. Όχι σε αυτό. Όχι στο βαθύ δεξιό συντηρητισμό που κρύβεται πίσω από τη «λεοντή» ενός δήθεν αριστερού λαϊκισμού και ριζοσπαστισμού.
-Έκτο σημείο. Η  συμφωνία των κομμάτων για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Απλό εύληπτο, αυτόματα εφαρμοζόμενο, αναπτυξιακό, κοινωνικά δίκαιο, αναδιανεμητικό. Υπάρχουν οι προτάσεις, υπάρχουν οι μηχανισμοί, υπάρχουν τα προγεφυρώματα.
Και έχουμε πει ποιες είναι οι τέσσερις φορολογικές ελαφρύνσεις, που είναι εφικτές. Η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.  Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%.  Η μετατροπή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ σε ένα ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων. Και βέβαια, η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στον τουρισμό, την εστίαση και τα αγροτικά εφόδια.

-Έβδομο σημείο. Να συμφωνήσουμε ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, δουλειά να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Γιατί, αν ξεψαχνίσετε τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, όλες είναι αντιεπενδυτικές και αντεργατικές. Γιατί δεν σκέφτονται πού θα βρει δουλειά ο άνεργος, πώς θα κρατήσει τη δουλειά του ο μισθωτός, πώς θα ζήσει ο μικρός επαγγελματίας και επιχειρηματίας. Δεν είναι λόγια η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Είναι πρακτικά προγράμματα, λύσεις, δεσμεύσεις, ικανότητα να αποφασίζεις και να δίνεις λύσεις.
-Όγδοο σημείο. Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας όπως το έχουμε περιγράψει. Το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ώστε να μην υπάρχει κανείς μέσα στην απόλυτη φτώχια σε συνεργασία με τους δήμους, σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, όταν τα κονδύλια είναι στοχευμένα πιάνουν τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου