Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Χρώματα και αρώματα Χριστουγέννων στη Βόρεια Ελλάδα

 Φιλοξενούμε ένα πολύ ωραίο ρεπορταζ της κ. Κάτιας Γερακαρίτου που βρήκαμε στο ΚΑΠΙΣΤΡΙ και φυσικά ένα ερώτημα έχουμε: 
Το Δεξιό κατεστημένο της Πιερίας δεν έχει ιδέες για να κάνει την πόλη και το νομό πιό γιορτινό;
Λίγο πιό χαρούμενο ενόψει των γιορτών;
Υποτίθεται ότι ο πρόεδρος του ΕΒΕ και η Αντιπεριφερειάρχης "κονταροχτυπήθηκαν" στην "αρένα" του "ΔΙΟΝ Τηλεόραση" για την τουριστική προβολή του νομού. Μήπως το έκαναν απλά για να ρίξουν στάχτη στα μάτια; (..ξέρουν αυτοί!!) Μήπως θα ήταν καλύτερο αντι να κοκορεύονται ποιός έκανε καλύτερα την προβολή να επέλεγαν να φτιάξουν κάτι για τις γιορτές που θα δώσει χαρά στον κόσμο και θα είναι "κράχτης" για επισκέπτες στην Πιερία;


 Το ρεπορταζ της κ. Γερακαρίτου για όσα κάνουν οι άλλοι νομοί και πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Με κύριο σκοπό να «παρασύρουν» τον κόσμο στο πνεύμα των Χριστουγέννων και να δώσουν ανάσα στην τοπική αγορά, τοπικοί άρχοντες αλλά και ιδιώτες στη Βόρεια Ελλάδα μεταμορφώνουν τις κεντρικές πλατείες σε μικρές παραμυθοχώρες
Με κύριο σκοπό να «παρασύρουν» τον κόσμο στο πνεύμα των Χριστουγέννων και να δώσουν ανάσα στην τοπική αγορά, δήμαρχοι αλλά και ιδιώτες στη Βόρεια Ελλάδα μεταμορφώνουν τις κεντρικές πλατείες σε μικρές παραμυθοχώρες, με Αϊ Βασίληδες, καλικάντζαρους, φωτεινά σπιτάκια και δεκάδες παιχνίδια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο Δήμο Λαγκαδά, όπου για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται η «Αγγέλων Πόλις» από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου. Στον χώρο των Ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά, δέκα θεματικοί οικίσκοι, Λούνα Παρκ και διάφορες μουσικές εκδηλώσεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους για να τους μεταφέρουν στο χριστουγεννιάτικο όνειρο. Ξυλοπόδαροι, στολίδια, εκπλήξεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, συμπληρώνουν το σκηνικό του Χριστουγεννιάτικου χωριού της Λουτρόπολης.

Γα τρίτη χρονιά θα βρίσκεται από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου 2012 στον πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού του ΜΥΛΟΥ, το «Χωριό Του Άϊ Βασίλη». Καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ο Άϊ Βασίλης με την παρέα του θα μυήσουν τους επισκέπτες στη μαγεία των εορτών. Μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν για άλλη μια χρονιά πρωτόγνωρες εορταστικές εμπειρίες σε ένα Χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Όπως ατελείωτο παιχνίδι στο Carousel, στο τρενάκι, στα τραμπολίνο, αλλά και στις ανεπανάληπτες «Ice Ball». Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους.

Ανάλογο είναι το σκηνικό που στήνεται στην κεντρική Πλατεία Ειρήνης στο δήμο Κιλκίς. Οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη, να κατασκευάσουν δώρα στο Σπίτι των Κατασκευών καθώς και να δείξουν λίγη από την αλληλεγγύη τους σε πολίτες που την έχουν ανάγκη στο Σπίτι της Αγάπης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, περιλαμβάνει υπαίθριες μουσικές συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, καθώς και μια βραδιά με ζεστό κρασί και κάστανα σε φουφούδες.
Ο Δημάρχος Κιλκίς κ. Ευάγγελος Μπαλάσκας, όπως είπε στη Voria.gr, με τη διοργάνωση του Χριστουγεννιάτικου Χωριού αποσκοπεί κυρίως στο να αλλάξει την ψυχολογία των πολιτών και να τονώσει την κίνηση στην τοπική αγορά. «Είπαμε να δώσουμε μια νότα χαράς σε όλους τους δημότες μας, σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία» τόνισε. Το χωριό θα είναι επισκέψιμο από αρχές Δεκεμβρίου ενώ η επίσημη λειτουργία του θα ξεκινήσει στις 19 Δεκεμβρίου.

«Χριστούγεννα στην πόλη» και ένας παραμυθένιος χώρος με λάμψη, χρώματα και στολίδια περιμένει να υποδεχθεί στη διάρκεια των εορτών, μικρούς και μεγάλους στα Γιαννιτσά. Με πρωτοβουλία του Δήμου Πέλλας, από 16 Δεκεμβρίου μέχρι και 6 Ιανουαρίου, ο πεζόδρομος καθώς και ο χώρος του Πολύκεντρου των Γιαννιτσών, θα αλλάξουν όψη φιλοξενώντας την Παραμυθούπολη με το εργαστήριο του Αϊ Βασίλη, το σπίτι των παραμυθιών, καρουζέλ, παγοδρόμιο, τρενάκι, καλικάντζαρους, ξωτικά, ήρωες των παιδικών παραμυθιών, το ταχυδρομείο του Αϊ Βασίλη, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, δημιουργικά εργαστήρια και έκθεση ζωγραφικής από την Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, παιχνίδια με δράση, face painting, διαγωνισμό γκράφιτι, εργαστήρια χειροτεχνίας, βιβλία, παραδοσιακά προϊόντα, χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και στολίδια κ.α.
Πρωταρχικός στόχος αυτής της προσπάθειας που επιχειρείται για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, είναι οι 22 αυτές ημέρες να αποτελέσουν πηγή χαράς, ενώ συγχρόνως πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η τόνωση της τοπικής αγοράς ελκύοντας επισκέπτες και από άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η Παραμυθοχώρα, το Χριστουγεννιάτικο χωριό στο Στρατώνι της Χαλκιδικής, λειτουργεί και φέτος για 4η χρονιά από εθελοντές κατοίκους και τους Φορείς του Στρατωνίου. Φωτεινά σπιτάκια, του Αϊ Βασίλη, των Κατασκευών, του Ταχυδρομείου και η Λίμνη των Ευχών περιμένει τους επισκέπτες, ενώ ένα τρενάκι θα τους ταξιδέψει εντός του χωριού. Η Παραμυθοχώρα ανοίγει τις πύλες του από τις 5 Δεκεμβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου. «Φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης βάλαμε ένα λεωφορείο, προκειμένου να μεταφέρει δωρεάν τις οικογένειες και τους επισκέπτες στην Παραμυθοχώρα καθημερινά» είπε η υπεύθυνη της Παραμυθοχώρας Έμυ Μπόκαρη.

 Το ταξίδι στο χριστουγεννιάτικο όνειρο στην Ονειρούπολη της Δράμας ξεκινάει από τις 4 Δεκεμβρίου, ενώ φέτος η έκταση που θα καταλάβει θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Φετινή ιδιαιτερότητα ένα συντριβάνι, στο οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να ρίχνουν ένα κέρμα και με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα βοηθηθεί το έργο του φιλανθρωπικού οργανισμού «Make -A- Wish» (Κάνε μια Ευχή Ελλάδος).
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το σπιτάκι του Αϊ Βασίλη, των Ξωτικών και των Συναισθημάτων, ενώ θα κάνουν βόλτα με το τρενάκι και το καρουζέλ, θα ψάξουν τους ήρωες από τον Μάγο του Οζ, θα κάνουν πατινάζ και θα λικνιστούν στο μεγάλο κρεμαστό καράβι. «Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, δεν υπάρχει εισητήριο εισόδου. Προσπαθούμε να κάνουμε, σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο, το καλύτερο που μπορούμε για τα παιδιά και τους μεγάλους», δήλωσε ο δήμαρχος της Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης.

Στην Καστοριά, ήδη άνοιξε τις πύλες του το «Χωριό του Αϊ Βασίλη», που στήθηκε με πρωτοβουλία ιδιώτη και θα λειτουργεί έως τις 10 Ιανουαρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Το χωριό φιλοξενείται στο Πάρκο Ανάπλασης, δίπλα από το Θέατρο Ολυμπιακής Φλόγας.

«Η λίμνη των ξωτικών», στήθηκε φέτος στα Γιάννινα, στο πάρκο «Λιθαρίτσια», από τα τέλη Νοεμβρίου, για κάνει μικρούς και μεγάλους να ζήσουν το πνεύμα το Χριστουγέννων. Ο Λιμνούλης και η Νουφαρίτσα μαζί με τα υπόλοιπα ξωτικά σας υποδέχονται στην είσοδο της οδού Αβέρωφ και αναλαμβάνουν την ξενάγησή σας στο Πάρκο. Στο Πάρκο θα βρείτε το Εργαστήρι των Ξωτικών με το Ταχυδρομείο-express για Βόρειο Πόλο, το Μαγικό Εργαστήρι των Κατασκευών, ο πάγκος για την Ανακύκλωση των Παιχνιδιών και των Βιβλίων. Μπροστά από το Εργαστήρι των Ξωτικών, το τρενάκι θα ταξιδεύει τους μικρούς του φίλους στο μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων. Ο Λιμνούλης με τη Νουφαρίτσα οδηγούν τους επισκέπτες στο παγοδρόμιο για dancing on ice αλλά και στα υπόλοιπα παιχνίδια.
 
KAPISTRI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου