Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ποιους όρους θέτει ο Λουκάς Παπαδήμος για να αναλάβει πρωθυπουργός

Τους όρους για να ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος, διαρρέουν οι συνεργάτες του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Λουκά Παπαδήμου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι «βολιδοσκοπήθηκε» επισήμως εάν δέχεται να αναλάβει. Οι όροι όμως που θέτει, κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από τη στόχευση της ΝΔ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνεί γι΄αυτό το λόγο με την υποψηφιότητά του.
Οι δύο όροι που θέτει ο Λουκάς Παπαδήμος για να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, είναι να μην είναι κυβέρνηση υπηρεσιακή αλλά να συμμετέχουν σε αυτή πολιτικά στελέχη της ΝΔ, ικανά σε αριθμό ώστε να κρατηθούν οι ισορροπίες και να καταστεί πραγματικά κυβέρνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων ώστε να υλοποιήσει το υπο «εκκρεμότητα» μεγάλου όγκου έργο που ζητεί το Eurogroup.
Αναλυτικότερα:
Ο πρώτος όρος αφορά τη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης η οποία δεν μπορεί να είναι μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, διότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα μπορεί να υλοποιήσει το έργο που πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, ενώ ουσιαστικά η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια τρίμηνη προεκλογική περίοδο με διαλυτικές τάσεις. Αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη παράλυση τον ήδη κρατικό μηχανισμό  και θα καταδίκαζε εξ αρχής το εγχείρημα σε αποτυχία.
Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να ζητεί να συμμετέχουν περισσότερα πολιτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο εγχείρημα, στην ίδια γραμμή πλεύσης με την Κομισιόν. Υποστηρίζει ότι αυτό θα διασφάλιζε την ισορροπία στη λήψη των αποφάσεων, θα παρέκαμπτε την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις χρονοβόρες διαδικασίες συναπόφασης για κάθε πτυχή της ακολουθουμένης πολιτικής, και θα προετοίμαζε  για μια πιο ήπια μετάβαση στο κυβερνητικό σχήμα, που θα προέκυπτε μετά τις εκλογές.
Η ΝΔ όμως σε όλους τους τόνους και με όλα τα πολιτικά της στελέχη σήμερα στις συνεντεύξεις τους ευθυγραμμισμένα, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση αυτή είναι μεταβατική και έχει μόνο την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής να υλοποιήσει. Είναι σαφές πως εκτιμά ότι μια παρατεταμένη περίοδος  μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, τα οποία σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις είναι υπέρ της για μια εκλογική νίκη, εάν άμεσα αναμετρηθεί με το ΠΑΣΟΚ.

 Φυσικά  για άλλη μια φορά αποδεικνύετε πως ο Σαμαράς και η Δεξιά του το μόνο που σκέφτονται  είναι το συμφέρον του κόμματός τους και η στρατηγική τους είναι καθαρά καιροσκοπική. Όσο για
τις κορώνες περί εθνικής συνεννόησης και εθνικής ευθύνης είναι για να κρατάμε τη βιτρίνα καθαρή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου